Nieuws

Verkiezingsafval bij laatste verkiezingen viel mee

Het aantal meldingen over zwerfafval van politieke partijen is in de afgelopen campagne meegevallen. Die conclusie trekt woordvoerder Ivo Rodermans van Zwerfie Rotterdam. “Maar dat wil niet zeggen dat alles koek en ei is”, zegt hij.

Zwerfie verzet zich al jarenlang tegen het woud aan kunststof verkiezingsborden in Rotterdam. Bij de lokale verkiezingen in Rotterdam waren het er ruim 30.000. Een aantal van deze borden waait kapot of wordt vernield en eindigt als zwerfafval op straat, in de stadsnatuur en in het water. Zwerfie wil daarom graag een einde aan de uitzonderingspositie die politieke partijen zichzelf hebben gegund. Anderen mogen ook geen borden ophangen.

Maar uit de meldingen bij de laatste landelijke verkiezingen blijkt dat het probleem deze keer minder ernstig was. Rodermans trof zelf ook minder zwervende borden aan. “Het heeft wel gestormd, maar de borden hingen pas nadien aan de palen”, zegt hij. “Het waren er bovendien een stuk minder en sommige partijen kozen voor een kleiner formaat dat minder snel stuk gaat. Wel is sprake geweest van vandalisme. Met name de borden van de VVD, JA21 en DENK hadden daarvan zichtbaar te lijden. Dat laat zien dat het ophangen van verkiezingsborden het risico met zich meebrengt dat een negatief imago wordt benadrukt door bekladdingen of vernielingen. En dat is geen reclame.”

Van de 160 meldingen die met de app van de Plastic Avengers zijn gedaan, ging 45 procent over flyers, 4 procent over stickers en visitekaartjes, 17 procent over posters en maar liefst 34 procent over tiewraps. “We zagen wederom dat campagnevrijwilligers die verkiezingsborden ophangen, tiewraps afknippen en restanten op de grond gooien. Zo wordt nodeloos zwerfafval veroorzaakt”, zegt Rodermans. “Ook bij het verwijderen van de kunststof borden na de verkiezingen, bleven regelmatig tiewraps achter op de grond. Dit geeft aan dat we nog een lange weg te gaan hebben.”

Bekijk hieronder een video over de tiewraps.

Lees ook:
Zwerfafvalrapers starten ‘Campagne Campaign’ 
Einde bordenzee geen gelopen race
Oproep: ‘Stop met verkiezingsborden’

En in het AD: Posters besmeurd met rode verf en van palen getrokken