Mínder zwerfafval is ons doel!

Zwerfie Rotterdam ruimt zwerfafval op en heeft ruim 150 vrijwilligers verspreid over de hele stad. Wij organiseren cleanups aan de waterkant en in de stadsnatuur. Een groot aantal vrijwilligers ruimt inidividueel op met een opruimpakket van Zwerfie. Maar opruimen is niet ons doel. Wij willen mínder zwerfafval.

Rotterdam is helaas niet zo schoon. Plastic afval waait door de straten en komt via rivieren in de oceanen terecht. Het breekt nooit af en komt in de vorm van nano-plastics letterlijk terug op je bord en verplaatst zich vervolgens dwars door je celwanden tot in je hersenen. Niet zo best.

Elk jaar belandt naar schatting zo’n acht miljard kilo plastic in zee. Dat is vergelijkbaar met vijf volle boodschappentassen op elke dertig centimeter kustlijn op aarde. Vogels en vissen sterven massaal doordat ze van dat plastic eten. De oplossing voor dit milieuprobleem is simpel. Als één op de vier Rotterdammers dagelijks één stuk afval opraapt, is de stad brandschoon en neemt de plasticsoep niet verder toe.

Maar daarmee is niet het hele verhaal verteld. Wij zien opruimen als nuttige symptoombestrijding. De wens is om onszelf overbodig te maken, door maatregelen om de kraan dicht te draaien. Wat er niet ligt, hoeft niet opgeruimd te worden. Daarom geven wij gastlessen op scholen, lobbyen we bij overheden en bedrijven voor het verminderen van de hoeveelheid zwerfafval, voeren we met de Plastic Avengers landelijke campagnes mét impact en doen we gericht zwerfafvalonderzoek om misstanden en ontwikkelingen aan de kaak te stellen.

Je bent van harte welkom om mee te doen met de beweging. Vergeet niet om Zwerfie Rotterdam te volgen op Instagram, Twitter en Facebook. Inspireer ook anderen door het posten van je eigen #zwerfie (= een selfie van een opgeraapt stuk zwerfafval) . Zo is Rotterdam straks de schoonste stad van ons land!