Team

Zwerfie Rotterdam heeft 250 actieve vrijwilligers die opruimen, meehelpen met zwerfafvalonderzoek en ideeën aandragen voor een schoner Rotterdam. Zeven jaar na de start is Zwerfie Rotterdam vanaf 14 augustus 2023 ook officieel een stichting. Hieronder lees je over de bestuursleden en de oprichter. Het beleidsplan ‘Méér impact, mínder zwerfafval’ lees je via deze link.

Ingrid Duindam – Voorzitter

Ingrid heeft haar sporen ruim verdiend als opruimer van zwerfafval. Met theatervoorstellingen probeert zij bovendien om mensen te inspireren bewust met afval om te gaan. “Het overbrengen van een goed verhaal zit in mijn genen. Zwerfafval is wat mij betreft geen vanzelfsprekend onderdeel van ons huidige bestaan, maar een keuze. Wij kunnen anders besluiten en dat begint zo dichtbij de bron als mogelijk. Dat klinkt makkelijk, maar is het natuurlijk niet. Zeker niet voor de gemiddelde consument die in winkels niet om plastic heen kan. De oplossing voor zwerfafval begint in je boodschappentas, maar óók en vooral eerder in de keten. Aan die knop wil ik graag draaien.”

Ingrid is voorzitter bij Stichting Zwerfie Rotterdam. Zij geeft daarnaast gastlessen op scholen over humanisme en runt samen met een andere theatermaker ‘Theater in Context’.

Neem contact op met Ingrid via ingrid.duindam@zwerfierotterdam.nl.


Peter Klaverstijn – Penningmeester

Peter ruimt regelmatig zwerfafval op in de uiterwaarden. Hij houdt van natuur en zwemt graag in rivieren, ook in de winterkou. “Ooit waren de Nederlandse rivieren giftige riolen door lozingen van chemicaliën. Nu is het water gelukkig een stuk schoner en gezonder. Maar wat blijft is het zwerfafval dat stroomafwaarts richting open zee drijft. Omdat de plasticproductie op aarde jaarlijks flink stijgt, neemt dit probleem naar mijn stellige overtuiging alleen maar verder toe als wij niet fors inzetten op afvalreductie en het voorkomen van niet afbreekbaar zwerfafval in ons ecosysteem. Daarom zet ik mij met hart en ziel in voor Zwerfie Rotterdam.”

Peter is penningmeester bij Stichting Zwerfie Rotterdam. Daarnaast werkt hij als woonbegeleider in een instelling voor mensen met een beperking.

Neem contact op met Peter via peter.klaverstijn@zwerfierotterdam.nl.

Peter Klaverstijn

Marianne de Swart

Marianne de Swart – Secretaris

Marianne is vrijwilliger van het eerste uur. Zij noemt zichzelf een ‘tree hugger’, hoewel ze niet letterlijk met bomen knuffelt. “In mijn dagelijkse leven wil ik zo min mogelijk afval overhouden. Ik doe heel bewust boodschappen en koop bijna nooit nieuwe dingen. Mijn huis is ingericht met ontzettend mooie spullen uit kringloopwinkels. Hergebruik van verpakkingsmaterialen, levensduurverlenging van dingen in je huis en het bewust aanschaffen van kwalitatieve producten zorgt voor véél minder afval en voor minder zwerfafval. Een schone en leefbare aarde is mijn drijfveer.”

Marianne is secretaris bij Stichting Zwerfie Rotterdam. Daarnaast geeft zij rondleidingen bij de Maeslantkering en als stadsgids in het centrum van Schiedam. Marianne is ook kunstenaar.

Neem contact op met Marianne via marianne.de.swart@zwerfierotterdam.nl.

Ivo Rodermans – Oprichter

Ivo heeft een duurzame levensstijl. Daar hoort het verminderen van zwerfafval nadrukkelijk bij. Hij startte Zwerfie Rotterdam in 2016 om opruimacties in te zetten als springplank voor verandering. “Ik ruimde voorheen in stilte zwerfafval op. Nuttig, maar het verandert niets aan de oorzaak. Daarom wilde ik zichtbaar maken wat wij opruimers doen. Dat geeft ons recht van spreken om van verpakkers en overheden te verlangen dat zij alles in het werk stellen om het probleem te verminderen. Het afschuiven van verantwoordelijkheid naar de consument of naar de wegwerper is in mijn beleving niet eerlijk. Dat geldt ook voor Opschoondagen. Opruimen mag geen doel op zichzelf zijn. Daarom is kritisch kijken naar de hele afvalketen cruciaal, waarbij wij oplossingen bij de bron willen aanjagen.”

Ivo is de drijvende kracht achter Zwerfie Rotterdam. Daarnaast heeft hij ervaring in journalistiek, communicatie, zorg en onderwijs.

Neem contact op met Ivo via ivo.rodermans@zwerfierotterdam.nl.

Ivo Rodermans

Binnenkort verschijnt op deze website het Beleidsplan van Stichting Zwerfie Rotterdam.