Nieuws

Zwerfie maakt schaalsprong

Zwerfie Rotterdam maakt een schaalsprong en is vanaf nu een stichting. De zwerfafvalorganisatie startte zeven jaar geleden met opruimacties en is uitgegroeid tot een club met 175 vrijwilligers.

Naast opruimacties aan de waterkant en in de stadsnatuur geeft Zwerfie gastlessen op scholen en lobbyt zij bij bedrijven en overheden voor maatregelen om de hoeveelheid afval terug te dringen. Zwerfie beheert ook leenkasten met opruimmaterialen in de buitenruimte, doet zwerfafvalonderzoek, voert eigen projecten uit en organiseert opruimacties als bedrijfsuitstapje.

“Het werd tijd om het initiatief naar een hoger plan te tillen”, zegt oprichter en woordvoerder Ivo Rodermans. “Zeker als je meer wilt dan een paar tientjes uitgeven bij een opruimactie voor koffie en thee, heb je al snel een inschrijving nodig bij de Kamer van Koophandel. We zijn simpelweg te groot geworden om een informele organisatie te blijven.”

Ingrid Duindam is voorzitter van Stichting Zwerfie Rotterdam. Zij was al lange tijd vrijwilliger en heeft zin om nog meer impact te maken. “De oplossing voor zwerfafval begint in je boodschappentas, maar óók en vooral eerder in de keten. Aan die knop wil ik graag draaien”, zegt ze. Peter Klaverstijn is penningmeester en Marianne de Swart secretaris. Oprichter Ivo Rodermans gaat niet in het bestuur. “Ik wil volledige transparantie. Juist omdat ik achter de schermen veel doe voor Zwerfie, vind ik het niet sjiek om ook bestuurslid te zijn.”

Lees meer over de bestuursleden via deze link.