Nieuws

Maashaven ligt vol plastic korrels

In een hoekje van de Maashaven ligt een dikke laag plastic korrels in verschillende kleuren. De ontdekking werd gedaan door Zwerfie Rotterdam. “Het gaat naar schatting om tienduizenden korrels per vierkante meter”, aldus woordvoerder Ivo Rodermans. “Dit is een zeer uitzonderlijke situatie die we eigenlijk alleen kennen van locaties direct naast fabrieken die dit halffabricaat maken.”

De plastic korrels worden ook wel pellets of nurdles genoemd en vormen de grondstof voor allerlei plastic producten. Nurdles zijn erg goedkoop, waardoor er slordig mee is omgegaan door bedrijven die ze produceren, vervoeren en verwerken. Drie jaar geleden werd het aantal gemorste korrels in Europa geschat op 23 miljard per dag. Ze worden op een groot aantal rivieroevers en stranden aangetroffen, maar wel in kleinere hoeveelheden dan nu in de Maashaven. Zo werden vorig jaar bij afvalonderzoek door vrijwilligers van Schone Rivieren aan de Schie 600 korrels per vierkante meter aangetroffen. Op het Quarantainestrand waren dat er slechts 40, bij Maassluis 24, bij Spijkenisse 240 en nabij het haventje van Hoek van Holland 284 per vierkante meter.

(Tekst gaat verder onder de video).

Waarom in de Maashaven een hogere concentratie aan plastic korrels ligt, zal moeten blijken uit nadere analyse. Zwerfie Rotterdam heeft de kunststofbedrijven uit het Rotterdamse havengebied, verenigd in de Taskforce Clean Sweep Rotterdam, dit weekeinde gevraagd om de korrels in de Maashaven grondig op te gaan ruimen. “Wij hebben in een mum van tijd zelf al een volle vuilniszak weggehaald aan de vloedlijn, maar vanwege het enorme aantal piepkleine korrels is opruimen met de hand onbegonnen werk. Hier moet een mechanische zuiger aan te pas komen”, aldus Rodermans. “Maar bovenal is het de verantwoordelijkheid van veroorzakers om de troep weg te halen.”

Drie jaar geleden werd nog 4.000 liter aan korrels opgeruimd in de Londenhaven. Deze waren met name afkomstig van Ducor Petrochemicals. De Plastic Soup Foundation moest wel eerst naar de rechter om ervoor te zorgen dat deze producent door milieudienst DCMR werd opgedragen om de dikke laag plastickorrels te verwijderen van de oever. Sindsdien zijn de kunststofproducenten tot inzicht gekomen dat morsen moet worden beperkt en zijn al diverse maatregelen genomen, zoals het schoonblazen van vrachtwagens voordat ze het terrein verlaten, het goed afdichten van vulopeningen en het plaatsen van filters. Ook is twee jaar geleden de Taskforce Clean Sweep Rotterdam gestart, waarin industrie, Havenbedrijf, DCMR, Rijkswaterstaat en de gemeente samenwerken om lekkage van korrels te verminderen.