AVR zet stappen tegen morsen huisvuil
De AVR heeft maatregelen genomen om het lekken van huisvuil bij de overslag van vuilniswagen op vuilnisboot terug te dringen. Het is niet waterdicht, maar wel een flinke verbetering.
In loodsen op de Keileweg en op de Brielselaan storten vuilniswagens af in boten die naar de afvalverwerker in Rozenburg varen. Daarbij viel jarenlang met grote regelmaat afval in het water. Ook bij het uitladen in de Sint Laurenshaven kwam niet zelden afval tussen wal en schip terecht.
De overslag ging in het verleden zó structureel verkeerd, dat Zwerfie Rotterdam in maart 2022 via een handhavingsverzoek eiste dat AVR maatregelen zou nemen om het morsen te stoppen. “Met vrijwilligers stonden wij in de Keilehaven en in de Lekhaven regelmatig tientallen vuilniszakken te vullen met aangespoeld gelekt huisvuil. Ook elders in het havengebied ligt -hetzij in mindere mate- huishoudelijk afval op de rivierkeien”, zegt Ivo Rodermans van Zwerfie. “Opruimen is nuttig en nodig, maar voorkómen is veel beter.”
Door het handhavingsverzoek zit Rijkswaterstaat er bovenop en heeft de AVR een verbeterplan moeten opstellen. Daarin staan bestaande maatregelen die eerder niet goed werden nageleefd, maar ook nieuwe dingen, zoals netten die tussen de boot en de oever hangen en moeten voorkomen dat afval tussen wal en schip valt tijdens het leegkiepen van vrachten huisvuil. Ook krijgen medewerkers nu voorlichting over plasticsoep en wat zij eraan kunnen doen, zoals het opruimen van gemorst afval op gangpaden van boten, voorafgaande aan de afvaart. Ook moet gelekt afval eerst worden opgevist, voordat een boot uit de loods vaart.
Rodermans is blij met de scherpere focus op preventie, maar hij ziet nog liever technologische oplossingen, bijvoorbeeld een grote trechter die vanaf het plafond van de drijfloods kan worden neergelaten om een afvalboot volledig te omvatten. “Het succes van veel genomen maatregelen is te afhankelijk van menselijk handelen; dat kan verslappen en dan zijn we terug bij af”, zegt hij. “Nu alle maatregelen uit het verbeterplan in uitvoering zijn, komen nog steeds af en toe lekkages voor, wat laat zien dat de mens een zwakke schakel blijft. Je kunt nog zoveel voorschriften bedenken, maar uiteindelijk zal iedereen zich daar ook aan moeten houden.”
Zwerfie Rotterdam is desondanks optimistisch. “Jarenlang had het voorkomen van lekkages geen hoge prioriteit. We moesten aanvankelijk zelfs met eigen afvalonderzoek aantonen dat de AVR de bron is, omdat handhavers dat niet konden vaststellen. Dat soort discussies hebben we gelukkig niet meer. De AVR erkent nu volmondig dat zij lekt en het bedrijf wil daar zelf iets aan doen. In Leiden gaat de AVR nota bene dit najaar op een overslagstation een beweegbare trechter testen, waardoor huisvuil minder opstuift tijdens het afstorten. Dat zijn hoopgevende ontwikkelingen, hoewel grote investeringen in innovatie helaas niet op de planning staan. Daaraan zullen wij blijven trekken. We houden de vinger goed aan de pols.”