Nieuws

18.000 peuken van straat in Rotterdam

Vrijwilligers hebben vanmiddag ruim18.000 peuken opgeruimd op een route van Vuurplaat naar de Coolsingel. “Het is een schrikbarende hoeveelheid”, zegt woordvoerder Ivo Rodermans van Zwerfie Rotterdam. “Als je oog hebt voor deze peukmeuk, zie je ze werkelijk overal liggen.” 

De opruimers raapten niet alleen peuken op. Zij maakten daarna met de opbrengst de tekst ‘no filters please’, op de stoep van het stadhuis. Rodermans: “Wij willen dolgraag dat filters uit de sigaretten verdwijnen en het Nederlandse kabinet steunt dit plan. De volgende stap is om de Europese lidstaten op één lijn te krijgen.” 

De Tweede Kamer heeft begin vorig jaar besloten dat het aantal filters bij het zwerfafval in 2026 met 70 procent moet afnemen ten opzichte van 2022. Staatssecretaris Heijnen heeft uitgezocht dat dit alleen haalbaar is door het schrappen van filters. “Een goed streven, ook voor rokers”, zegt Rodermans . “Uit onderzoek blijkt dat sigaretten met filter voor de gezondheid schadelijker zijn dan sigaretten zónder. Samen met de ecologische schade van peuken, is er maar één logische keuze, kappen met filters. Tot die tijd roepen wij rokers op om een afsluitbaar asbakje bij zich te dragen. Die koop je voor een habbekrats en je doet er goed mee.” 

De filters die vandaag in Rotterdam en op vele andere plekken in Nederland zijn opgeruimd tijdens #Peukmeuk2023, worden onderdeel van een kunstwerk van Angelina Kumar in het Utrechtse Stadskantoor. Het werk telt een half miljoen peuken en gaat ‘het peukenbos’ heten. De kunstenaar uit India wil met haar kunstwerk aandacht vragen voor de vervuiling door filters. Peuken bevatten ongeveer 70 kankerverwekkende chemische stoffen, waarvan een aantal altijd in het ecosysteem blijven. Een peuk kan 1.000 liter water vervuilen, blijkt uit onderzoek. In de filters zit bovendien plastic dat nooit afbreekt. “Bewustwording bij rokers over de schade van peuken is belangrijk, maar daarmee redden we het niet”, zegt Rodermans. “Het neergooien van peuken is simpelweg de norm onder rokers. Het product minder schadelijk maken is daarom effectiever dan miljoenen rokers hun gedrag te laten aanpassen.”