NieuwsOnderzoek

‘Slimme kaderand’ in finale Spronck-prijs

Het plan van Zwerfie Rotterdam voor een innovatieve kaderand die plastic afvangt en vasthoudt, is doorgedrongen tot de finale van de Spronck Stimuleringsprijs. De kaderand moet voorkomen dat zwerfafval in het water waait.

In totaal hebben 33 initiatieven meegedaan aan de wedstrijd. Het idee van Zwerfie Rotterdam gaat samen met twee andere ideeën naar de finale. Tijdens de Plastic Avengers Conferentie in Zandvoort op 14 april geven de finalisten een pitch, waarna het publiek besluit welk plan de winnaar is. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 2023 euro als bijdrage in de projectkosten. “Dat wij in de finale staan is een enorme opsteker”, zegt Ivo Rodermans van Zwerfie. “Wat wij willen doen, bestaat nog niet. Het vult echt een leemte naast bestaande oplossingsrichtingen om ecologische schade door zwerfafval te beperken.”

In Rotterdam zijn veel kades waar plastic vrijelijk over het randje kan waaien, op weg naar een eeuwig leven in de plasticsoep. Om dat te voorkomen, wil Rodermans studenten van technische opleidingen tijdens gastcolleges uitdagen om een innovatieve afvangrand te ontwerpen waaruit zwerfafval geoogst kan worden. “Voor het beste ontwerp gaan wij actief lobbyen om tot uitvoering te komen. Zo krijgt de student met het beste product-idee een vliegende start op de arbeidsmarkt en snijdt het mes aan twee kanten.”

Hier en daar bestaan al kademuren die niet zijn bedoeld om te voorkomen dat zwerfafval in het water raakt, maar wel dat effect hebben. Aan de Mercuriusweg in Rotterdam staat bijvoorbeeld een muurtje om te voorkomen dat verkeer per abuis het water inrijdt, waar ook afval tegenaan blijft liggen. Ook robuuste groenstroken aan het water kunnen zwerfafval tegenhouden. “Muurtjes en groen worden nu echter niet doelbewust ingezet om zwerfafval te vangen”, zegt Rodermans. “Ze zijn niet slim genoeg en bevinden zich meestal niet op plekken met de grootste problematiek. Een ranke opstaande slimme kaderand die plastic afvangt én vasthoudt, kan goed worden ingezet op kades met ruimtegebrek door concurrentie met parkeren of flaneren, met een focus op terreinen aan het water die veel zwerfafval aantrekken.”

Zwerfie Rotterdam ruimt met haar ruim 150 vrijwilligers vaak aangespoeld zwerfafval op aan de waterkant. Volgens Rodermans is minder afval produceren altijd de betere oplossing. “Natuurlijk willen wij liever echte bronoplossingen, maar met de almaar stijgende plasticproductie wereldwijd ontkomen we niet aan ‘second best’ oplossingen die het afval minimaal op land houden.”

Update: Het idee van Zwerfie Rotterdam is op 14 april nipt geëindigd als tweede, vlak na het spaarprogramma van Impackt. Op de derde plek eindigde de robothond van Enjoycleaningup.