Nieuws

Opbrengst blikbakken naar Zwerfie

In het Rotterdamse centrum staan drie opvallende blikbakken. Tot en met zaterdag 8 april kunnen mensen daarin lege blikjes doneren aan Zwerfie Rotterdam. Ivo Rodermans van Zwerfie is blij met de giften. “Wij zijn een vrijwilligersorganisatie en besteden elke ingezamelde cent aan het verder beperken van zwerfafval.”

De blikbakken zijn een initiatief van de gemeente Rotterdam. Ze staan op het Binnenwegplein, het Stadhuisplein en op het Beursplein nabij de Hoogstraat. Met de opvallende blikvormige bakken op straat wil Rotterdam de aandacht vestigen op de uitbreiding van statiegeld naar blikjes.

Rodermans hoorde daags voor het plaatsen van de blikbakken dat Zwerfie Rotterdam is gekozen als goede doel voor de opbrengst. “Wij voelen ons hierdoor ontzettend gesteund”, zegt hij. “Samen met andere vrijwillige zwerfafvalrapers uit het hele land hebben wij ons jarenlang ingezet om de uitbreiding van statiegeld naar blik voor elkaar te boksen. Het is een feestelijk moment dat het nu eindelijk zover is, hoewel bedrijven als Heineken en Grolsch zich nog steeds actief verzetten door blikjes te blijven produceren zonder statiegeld. Dit gedrag maakt de statiegelduitbreiding voor consumenten onoverzichtelijk.”

Zwerfie verzet veel werk met ruim 150 vrijwilligers en een piepklein budget. Rodermans is daarom zeer blij met de donaties. “De opbrengst van de blikjes komt volledig ten goede aan onze opruimactiviteiten. Ik wil wel nadrukkelijk zeggen dat iedereen in het centrum natuurlijk ook de statiegeldautomaten in winkels kan gebruiken, zodat je zelf geld terugkrijgt. Statiegeld werkt juíst zo ontzettend goed, omdat het borg is en geen verkapte belasting. Een verpakking behoudt daardoor waarde nadat de inhoud ervan is geconsumeerd. Het is super als mensen die waarde willen inzetten als donatie, zodat wij zwerfafval nog verder kunnen beperken, maar uiteindelijk hebben mensen die financiële prikkel zelf nodig om te zorgen voor minder troep op straat en in de natuur.”

Update: bekijk in het Twitter-bericht hieronder de opbrengst.