Nieuws

Winnende slogan bekend voor een schone wijk

‘Red de zee, neem je afval mee.’ Deze zin is door bewoners uit de wijken Bospolder en Tussendijken uitgeroepen tot beste slogan voor een schone wijk. In de verkiezing hebben 80 bewoners gestemd op ruin 50 teksten. De winnende zin is bedacht door een leerling van basisschool De Korf.

Leerlingen van De Korf hebben vandaag rondom de school hun tekst op de stoep gespoten met een mal en een hogedrukreiniger. Door deze zogenoemde ‘clean graffiti’ wordt een stukje van de stoep schoongespoten in de vorm van letters. De komende weken verschijnen op steeds meer plekken in de wijken teksten. Het gaat om 20 slogans die het best scoorden bij de verkiezing.

De tekst ‘Gooi geen troep op de stoep’ van twee leerlingen van de Valentijnschool was eveneens favoriet. “Dit was met vlag en wimpel de onbetwiste winnaar van deze school”, zegt Ivo Rodermans van Zwerfie Rotterdam. Hij is initiatiefnemer van de schone graffiti en heeft op scholen in de wijk lessen gegeven over zwerfafval, met aansluitend een creatieve workshop om goede slogans te bedenken. “Wij houden de spanning er nog even in welke teksten de komende tijd nog meer in het straatbeeld verschijnen. Ik kan alvast verklappen dat ze allemaal tot doel hebben om mensen aan te sporen zwerfafval op te ruimen en afvalbakken te gebruiken.”

Zwerfie Rotterdam spuit niet alleen slogans op de stoep, maar doet ook zwerfafvalonderzoek om te ontdekken of clean graffiti leidt tot minder afval. In de straten waar teksten verschijnen krijgen bewoners informatie over het project. Rodermans: “Wij hopen dat buurtbewoners zich aangemoedigd voelen om zich te ontfermen over de buitenruimte. De voordelen zijn groot, denk daarbij niet alleen aan zwerfafval dat niet langer wegwaait of in het water belandt. De meeste mensen voelen zich ook gewoon prettiger en veiliger in een schone straat. Dat fijne gevoel dat je binnen in je eigen huis hebt, wil je óók ervaren zodra je de voordeur opendoet.”