Samen voor een schone straat!

Een straat zonder zwerfafval is prettig. Een schone straat ziet er goed uit en kinderen kunnen lekker buiten spelen. Mensen die niet in de straat wonen, zien aan een opgeruimde stoep dat de bewoners zorgen voor hun woonomgeving én voor elkaar. Daardoor voelen mensen zich veiliger.

Doe je mee om van jouw straat de schoonste straat te maken in de wijk? Zwerfie Rotterdam zet in tien straten in Bospolder en Tussendijken teksten op de stoep. Dat doen wij met een hogedrukreiniger of met melkverf. Dit heet ‘clean graffiti’. De teksten zijn gekozen door wijkbewoners. Zo willen we voorbijgangers en bewoners prikkelen om zwerfafval op te ruimen en afvalbakken te gebruiken. 

Een schone straat is natuurlijk fijn voor jou, maar óók voor de aarde. Want in een opgeruimde straat kan geen zwerfafval wegwaaien of in putten terechtkomen. Veel beter. Want plastic breekt nooit af als het in de stadsnatuur of in het water ligt. Het valt wel uit elkaar in kleinere stukjes, zo klein dat je ze uiteindelijk niet meer kunt zien. Dát plastic zit zelfs in de lucht en in voedsel. We ademen, eten en drinken dus letterlijk ons afval. Dat wil je liever voorkomen!

Tekst gaat verder onder de foto…

Wat kun jij doen?

Zet geen afval naast de container. Ratten en vogels maken vuilniszakken open. Zo komt zwerfafval op straat terecht. Bij Zwerfie kun je een gratis afvalgrijper aanvragen waarmee je zelf hygiënisch zwerfafval kunt opruimen. Stuur een berichtje naar 06 414196212 of klik op deze link voor een opruimpakket. Wij helpen je graag.

Probeer ook in je huishouden minder afval over te houden. Neem je eigen boodschappentas mee naar de markt. Gebruik herbruikbare netjes voor groenten en katoenen zakken voor brood. Probeer eenmalige verpakkingen te vervangen. Koop bijvoorbeeld een drinkfles die je steeds opnieuw kunt vullen, ook voor je kinderen. Dat scheelt veel drinkpakjes bij het zwerfafval. Als je rookt, neem dan een afsluitbaar asbakje mee. Koken met verse ingrediënten scheelt ook veel verpakkingen. Voorkómen van afval begint in jouw boodschappenkarretje; mínder verpakkingen kopen is het beste dat je kunt doen. Want wat er niet is, kan nooit op straat of in de natuur belanden!

Praat ook met andere bewoners over alles dat je doet voor een schone straat. Misschien kun je samen opruimen of tips delen met elkaar! Doe lekker mee, want een schone straat begint bij jezelf! 

Je leest hier meer over de clean graffiti in Bospolder en Tussendijken.