Nieuws

Gemeenteraad wil statiegeldautomaten op straat

Alle partijen in de Rotterdamse gemeenteraad willen statiegeldautomaten op straat, in winkelcentra en in parken. Het plan komt van Leefbaar Rotterdam. “De roep om meer inleverpunten is begrijpelijk en terecht, maar onbemande automaten in de openbare ruimte is niet de manier”, zegt Ivo Rodermans van Zwerfie Rotterdam.

Nu kunnen consumenten blikjes en flesjes vaak niet inleveren op de plek waar ze zijn gekocht. Het gevolg is dat mensen een lekkend blikje moeten meezeulen tot zij bij een supermarkt komen. In de praktijk belanden een flink aantal blikjes hierdoor alsnog bij het restafval en op straat. Het percentage blikjes bij het zwerfafval is sinds de uitbreiding van statiegeld al gedaald met zo’n 70 procent, maar dat kan met gemak naar minstens 90 procent. Meer statiegeldautomaten kunnen daarvoor zorgen.

Met het plan voor retour-automaten op drukke plekken in de stad wil de gemeenteraad vooral voorkomen dat blikjes in afvalbakken terechtkomen, waar statiegeldjagers ze uit plukken. Dat zorgt regelmatig voor openstaande afvalbakken en afval dat ernaast blijft liggen of wegwaait. “Het is een begrijpelijk en logische reflex om meer statiegeldautomaten te plaatsen, ook op straat”, zegt Rodermans. “Maar dit is niet de goede weg. Automaten in de buitenruimte kunnen juist zorgen voor zwerfafval, doordat geweigerde drankverpakkingen snel rondom de automaat terechtkomen. En wat te denken van onderhoud en storingen. Wie gaat dat snel oplossen? Maar bovenal leidt de wens van de gemeenteraad af van de echte oplossing, namelijk een innameplicht voor alle verkooppunten.”

Het verpakkende bedrijfsleven heeft met succes gezorgd dat in de wet geen innameplicht staat. Aanvankelijk was hun plan om verpakkingen in te nemen bij minimaal 3.000 onbemande inzamelpunten op straat. Door verzet van zwerfafvalrapers en van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zijn de supermarkten overstag gegaan en kunnen consumenten daar nu hun blikjes en flesjes terugbrengen. Bij veel andere verkooppunten kan dat nog niet. Rodermans: “Dit jaar wordt de statiegeldregeling geëvalueerd. Wij hopen dat de tekortkomingen in de wet daarna worden bijgesteld. Dat betekent niet alleen een innameplicht, maar ook statiegeld naar verpakkingstype en niet op basis van de soort drank, een verkoopverbod van drankverpakkingen waar onwettig geen statiegeld op zit en een hogere borg van minimaal 25 cent. Dat soort maatregelen helpt écht om het retourpercentage boven de 90 procent te krijgen en is veel beter dan het paard achter de wagen spannen met onbeheerde automaten op straat.”

Lees ook:
‘Omkiepen van afvalbakken ligt niet aan statiegeld’
Rotterdam wil statiegeld op alle drankverpakkingen
Rapport flesjes: ‘Maak einde aan statiegeldontduiking’