Nieuws

‘Voer landelijk inzamelsysteem lachgasflessen in’

Er moet een landelijk beloningssysteem komen voor het inleveren van lachgasflessen. Dat zegt Ivo Rodermans van Zwerfie Rotterdam. Morgen debatteert de Tweede Kamer over de problemen met rondzwervende lachgasflessen en ontploffingen in vuilniswagens en bij afvalverwerkers.

Lachgasgebruik staat sinds januari vorig jaar in de Opiumwet en is daardoor niet meer toegestaan. De verkooppunten zijn verdwenen en statiegeld op lachgasflessen bestaat niet meer. Gebruikers kopen nu illegaal wegwerpcilinders en dumpen die niet zelden op straat of in de natuur. Afgelopen jaar hebben gemeenten 375.000 cilinders opgeruimd en verwerkt. Dat kost gemiddeld 45 euro per exemplaar, bij elkaar zo’n 17 miljoen euro, blijkt uit data van de Nederlandse vereniging voor afval- en reinigingsdiensten (NVRD). De totale rekening is nog hoger. Hitte in afvalovens zorgt voor ontploffingen. Datzelfde gebeurt soms in vuilniswagens. In totaal was die schade in de eerste drie kwartalen van vorig jaar al opgelopen tot 65 miljoen euro.

Het artikel gaat verder onder de video van Een Vandaag, met onder meer Ivo Rodermans van Zwerfie Rotterdam.

Volgens Zwerfie Rotterdam moet er zo snel mogelijk een landelijk beloningssysteem komen voor het inleveren van lege cilinders op alle milieuparken. Dat kost bij een retourbedrag van 5 euro voor heel Nederland zo’n 2 miljoen euro, plus uitvoeringskosten. Veel minder dan de kosten die gemeenten en afvalverwerkers nu maken. Bijkomend voordeel is dat lachgasgebruikers bereikt kunnen worden met informatie en hulpverlening. Nu zijn zij buiten beeld.

Op proef krijgen mensen bij de Afval Energie Centrale (AEB) in Amsterdam tot aankomend weekeinde al 5 euro per fles met een maximum van 5 flessen per persoon. Deze regeling heeft 5 maanden bestaan en kostte het bedrijf uit eigen zak 400.000 euro. De inleverpremie heeft niet geleid tot het volledig uitbannen van alle lachgasflessen tussen het restafval dat AEB verwerkt, daarvoor is een landelijk dekkend inzamelsysteem nodig. Het resultaat is wél te zien in Amsterdam. Volgens zwerfafvalraper Regina Primera zijn lachgasflessen nagenoeg uit het straatbeeld verdwenen. “Logisch, want het loont de moeite om ze in te leveren. Dat doe ik zelf ook”, zegt ze. “De kans dat ze ontploffen in mijn auto is nihil. Ik zorg dat ze niet kunnen schuiven of rollen.”

Het is afwachten of het demissionaire kabinet oren heeft naar een landelijk gelijke beloning. Staatssecretaris Heijnen heeft in oktober vorig jaar in een kamerbrief geschreven dat zij beloningen geen goed idee vindt, omdat het een indirecte subsidie is op lachgasgebruik. “Daar zit een kern van waarheid in”, zegt Ivo Rodermans van Zwerfie Rotterdam. “Tegelijkertijd zijn de kosten die de maatschappij nu moet betalen voor lachgasgebruik vele malen hoger dan mét regulering van de inzameling. Ons idee is bovendien om de kosten voor beloningen te verhalen op de producenten van de lachgasflessen. In dat geval zien kopers van cilinders dat terug in de verkoopprijs en functioneert het beloningssysteem in de praktijk als een soort statiegeld. Maar of dat juridisch haalbaar is moet nog blijken en daarop kunnen we niet wachten. Dus: nu eerst de inzameling goed regelen en dan bakkeleien over de kosten.”

Lees ook:
‘Stel producenten lachgas aansprakelijk’