Nieuws

Dance cleanup: ‘Mensen staken hun duimen omhoog’

De muzikale ‘zwaan-kleef-aan-opruimkaravaan’ door de wijk Bospolder-Tussendijken trok dit weekeinde veel bekijks. Meerdere wijkbewoners besloten spontaan aan te sluiten en te helpen opruimen.

Bezoekers van de markt op het Grote Visserijplein keken verrast op toen de muzikale opruimparade zich tussen de kraampjes wurmde. Verderop langs de route hingen buurtbewoners uit ramen, stonden mensen in de deuropening glimlachend te kijken en filmden passanten met hun mobieltjes de stoet. Bij het oversteken van de Schiedamseweg toeterde een wachtende automobilist mee in het ritme van Showband Oud-Mathenesse. “Het was één groot feest”, aldus organisator Ivo Rodermans van Zwerfie Rotterdam.

De opruimtocht met meelopende muziekband startte in Park 1943 en eindigde in het Bollenpandje, ruim een kilometer verderop, met zelfgemaakte soep, hapjes en drankjes. “We begonnen aan de start met 13 opruimers en 12 bandleden en we eindigden met maar liefst 35 deelnemers en met 15 volle vuilniszakken met straatafval”, zegt Rodermans.

Deelnemers zijn enthousiast over de parade. Zo lukte het Karen om in gesprek te gaan met een man die een peuk op de grond gooide. “Hij bleek een dierenvriend te zijn en wist niet dat filters zó schadelijk zijn. Na het gesprekje zag ik hem zijn peuk weer oprapen”, vertelt ze. Ook Luisa Maria dos Santos Goncalves was zeer te spreken over reacties van het publiek. “Mensen raakten ontzettend blij en vrolijk. Ze staken hun duimen omhoog en reageerden heel positief. Eén man pakte zelfs zijn eigen mondharmonica erbij en ging meespelen met de band.”