NieuwsPublicaties

Wegwerpbekers op Koningsdag: ‘Niet van deze tijd’

Op Koningsdag drinken mensen op festivalterreinen in Rotterdam uit plastic wegwerpbekers. Dat is in strijd met afspraken tussen de gemeente en evenementen-organisatoren. “Los van het breken van afspraken, is dit gewoon niet van deze tijd”, zegt Ivo Rodermans van Zwerfie Rotterdam.

De gemeenteraad van Rotterdam heeft vijf jaar geleden al besloten om te stoppen met wegwerpplastic op alle evenementen in Rotterdam. De gemeente heeft daarom begin vorig jaar in een Duurzame deal met organisatoren afgesproken om eenmalig plastic ‘zo snel mogelijk’ te verbannen van tenminste twaalf festivals. Het gaat om allerlei plastic wegwerpproducten, ook om drinkbekers. Een herbruikbare beker is na vijf keer vullen al beter dan een wegwerpbeker en zo’n hardplastic beker gaat wel 400 keer mee.

“Dat Rotterdam nu ineens kiest voor wegwerpbekers op Koningsdag, is niet te begrijpen”, zegt Ivo Rodermans van Zwerfie Rotterdam. “Verhuurbedrijven kunnen zonder moeite een miljoen herbruikbare bekers leveren, zeker als je op tijd bent met bestellen. Maar in Rotterdam lijkt de wil te ontbreken om de daad bij het afgesproken woord te voegen.”

Op de wegwerpbekers komt tijdens Koningsdag wel statiegeld. Ook wil Rotterdam minimaal 75% van alle wegwerpbekers inzamelen om te recyclen. Volgens Rodermans een doekje voor het bloeden, dat hooguit zal leiden tot iets minder bekers op de grond gedurende de dag. “Eenmalig plastic blijft eenmalig plastic. Die bekers gaan sneller stuk en de kans dat ze daarna alsnog eindigen als zwerfafval en in het water waaien is veel groter dan bij hardplastic retourbekers. Daarbij komt nog dat hoogwaardige recycling niet mag als een partij bekers is vervuild met voedselresten, peuken of modder. Dan belanden ze alsnog in de afvaloven.”