Nieuws

Gemeenteraad wil afval afvangen bij gemaal Oostplein

De voltallige gemeenteraad van Rotterdam wil voorkomen dat drijvend afval uit de Rotte nog langer via het Schilthuisgemaal in de Maas wordt gepompt. De Boezem, een aangelegde vertakking van de Rotte uit de 18de eeuw, loopt dood op het gemaal aan het Oostplein. Vanaf daar gaat water samen met drijvend zwerfafval door een persleiding via het Boerengat naar de Maas.

Het voorstel om het gemaal aan te passen is drie jaar geleden bedacht door Zwerfie Rotterdam. “Grove stukken afval, zoals drijfhout, worden tegengehouden door spijlen met een afstand van zo’n tien centimeter” licht Zwerfie-woordvoerder Ivo Rodermans toe. “De rest glipt er doorheen en komt daarna via de spuisluizen in de Nieuwe Maas terecht.”

Volgens Rodermans is het belangrijk om juist bij gemalen te innoveren en daar zwerfafval beter af te vangen. “Als eenmaal de beste en meest efficiënte methode is bedacht om drijfafval tegen te houden, kan dat ook worden toegepast op andere gemalen die afwateren op doorgaande rivieren met vrije doorstroom naar zee. Zo houden we het afval vanuit het achterland uit de plastic soep.”

Het aangenomen voorstel is ingediend door VVD-raadslid Marike Abrahamse. Zij denkt bijvoorbeeld aan een ‘bellenscherm’ vlak voor het gemaal, maar een andere oplossing kan ook. Daar zal op gestudeerd moeten worden. “Bij gemalen spelen complicerende factoren, zoals vissenmigratie en de afvoer van afgevangen afval”, aldus Rodermans, die hoopvol is over de positieve impact van het aangenomen voorstel. “Het mooie is dat de gemeenteraad heeft besloten om met innovatieve oplossingen het hele stroomgebied van de Rotte verder afvalvrij te maken”, zegt hij. “Het gemaal is dus slechts één onderdeel en aanleiding om ook op andere plekken een extra tandje bij te zetten. Zo snijdt het mes aan meerdere kanten.”

Lees de motie Wees afval de baas, haal het op tijd uit de Maas.