Nieuws

‘Start met handhaving op glitterverbod’

Het Nederlandse kabinet moet het glitterverbod snel gaan handhaven. Dat vindt Zwerfie Rotterdam. In heel Europa is de verkoop van losse glitters vanaf oktober vorig jaar verboden, maar in Nederlandse winkels ligt het nog in de schappen.

Glitters worden onder meer gebruikt in make-up, hobbylijm en in schmink, maar ook worden ze los verkocht om mee te knutselen. De glitters zijn klein, breken niet af en komen vroeg of laat in het ecosysteem terecht. Reden voor het Europese verkoopverbod. “In Nederland is daarvan weinig te merken”, zegt woordvoerder Ivo Rodermans van Zwerfie Rotterdam. “Action en Hema verkopen bijvoorbeeld nog altijd losse glitters. Dat oude voorraden verkocht worden in de weken na ingang van het verbod kun je door de vingers zien, maar we zijn nu al drie maanden verder. Søstrene Grene heeft zelfs een speciale afdeling stampvol met de illegale producten.”

Het glitterverbod is al in 2017 aangekondigd. Voor sommige andere producten met microplastics erin geldt een langere overgangstermijn van vier tot twaalf jaar, maar microplastics in scrubcrèmes, kleine plastic kraaltjes tot vijf millimeter en de losse glitters zijn afgelopen oktober resoluut in de ban gedaan. “Toch is het niet verbazingwekkend dat winkelketens zich er niet aan houden”, vindt Rodermans. “In Nederland is er nauwelijks aandacht voor geweest. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit of de ILT zou aan de lat moeten staan, maar zij blijken passief. Het gevolg is dat winkelbedrijven hun gang kunnen gaan.”

Volgens Rodermans moet het kabinet het bestaande glitterverbod snel omarmen en daarnaar handelen. “Als regelgeving door de overheid zelf als dode letter wordt behandeld, wat kun je dan verwachten van bedrijven die zich daaraan moeten houden.”

Lees via deze link de brief aan staatssecretaris Heijnen over het los glitterverbod.

Lees ook: ‘Help winkeliers met positieflijst microplastics’

Bekijk ook de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde van dinsdag 11 april 2023 over glitter. Daarin komt naar voren dat ook zogenaamde biologisch afbreekbare glitter plastic bevat en niet afbreekbaar is.