Nieuws

Mijlpaal: Zwerfie heeft 250 vrijwilligers!

Martijn stond even raar te kijken. Op de website van Zwerfie Rotterdam had hij zich als kersverse vrijwilliger aangemeld en een pakket opruimmaterialen aangevraagd. Maar behalve een afvalgrijper, vuilniszakhouder, rol vuilniszakken, opruimhandschoenen en een peukenpulker, kreeg hij ook een bos bloemen. Martijn is de 250ste vrijwilliger.

“Dit is een fantastische mijlpaal”, zegt voorzitter Ingrid Duindam, die de bos bloemen overhandigde. “We groeien als kool. Steeds meer mensen herkennen zich in de filosofie en werkwijze van Zwerfie Rotterdam en weten ons te vinden. Nieuwe vrijwilligers komen uit de hele stad en uit alle leeftijdsgroepen. Eén op de drie is man.”

Martijn gaat in zijn eigen woonomgeving aan de slag met het opruimpakket. Ook drie straatgenoten uit de Bothastraat hebben zich aangemeld. Hard nodig, want de straat waar de nieuwe vrijwilligers wonen komt uit op het Afrikaanderplein en de zijstraten van dit marktterrein liggen regelmatig vol met marktafval. Omdat in de Bothastraat pas geleden een deel van de harde bestrating heeft plaatsgemaakt voor groenvakken, willen de buurtgenoten na de opknapbeurt de toon zetten door de straat goed schoon te houden.

Van alle Zwerfie-vrijwilligers ruimen er exact 99 individueel op in hun eigen wijk. Nog eens 105 mensen doen uitsluitend mee aan opruimacties aan de waterkant en in de stadsnatuur en 46 mensen doen het allebei. “Een flink aantal vrijwilligers doet méér doen dan opruimen alleen, zoals meedoen aan zwerfafvalonderzoek en aan campagnes om de hoeveelheid zwerfafval te verminderen”, zegt Duindam. “Die mix is cruciaal, want opruimen geeft ons recht van spreken om mee te praten over oplossingen. Wij willen impact voor minder zwerfafval.”

Op de kaart hieronder zie je waar individueel opruimende vrijwilligers actief zijn.