Nieuws

Klimaatmars voor een schone Zuidas

Zwerfie Rotterdam is wederom de officiële partner van de Klimaatmars voor het opruimen van zwerfafval. “Wij gaan met vrijwilligers zorgen dat de Zuidas op vrijdag 31 mei schoner achterblijft dan hoe we het gebied aantroffen”, zegt woordvoerder Ivo Rodermans.

De Klimaatmars heeft twee belangrijke uitgangspunten waaraan deelnemers zich houden: de actie is vreedzaam richting mensen en goederen én de mars laat geen spoor achter. De organisatie roept demonstranten op om herbruikbare waterflessen mee te nemen en om wegwerpproducten te mijden. Bij de vorige Klimaatmars bleek dat vrijwilligers van Zwerfie Rotterdam bijzonder weinig vers zwerfafval hebben opgeruimd. Wel haalden zij zakkenvol ouder afval van straat en uit het groen langs de route.

(tekst gaat verder onder het Facebook-bericht)…

“Ook nu gaan we zorgen dat de route en het Gustav Mahlerplein volledig afvalvrij worden”, zegt Ivo Rodermans. “Maar we lopen óók met de mars mee vanwege een inhoudelijk standpunt. Nederland subsidieert de productie van nieuwe plastics namelijk met zo’n 14 miljard euro per jaar. Gevolg is dat het bedrijfsleven te makkelijk kiest voor onnodig gebruik van vermijdbaar plastic. Nieuw plastic is door de belastingvrijstelling bovendien te goedkoop ten opzichte van recyclaat, dat uit de markt wordt gedrukt. Het beleid van de Nederlandse overheid werkt daardoor actief recycling van grondstoffen tegen en stimuleert het oppompen van olie voor de productie van nog meer nieuw plastics. Fossiel plastic zorgt bij verbranding voor extra broeikasgassen in de atmosfeer en het leidt tot het doordrenken van ons ecosysteem met spul dat we er niet meer uit krijgen. We eten, ademen en drinken letterlijk ons zwerfafval en het subsidiëren van nóg meer zwerfafval vinden wij een verkeerde impuls.”

De Klimaatmars wordt georganiseerd door een coalitie van maatschappelijke organisaties. De mars start om 14:00 ten zuiden van station Amsterdam Zuid. Deze locatie is niet toevallig gekozen. Op de Zuidas zitten meerdere grote bedrijven die kunnen kiezen voor een duurzame koers, maar dat nu veelal niet doen. Het opruimteam van Zwerfie verzamelt een uur eerder.

Lees ook:
Zwerfie zorgt voor een smetteloze Klimaatmars