NieuwsOnderzoek

Onderzoek leerlingen: ‘Bijna helft zwerfafval door roken’

Rokers zijn de belangrijkste bron van zwerfafval. Dat blijkt uit zwerfafvalonderzoek door leerlingen van het Comenius College. Zij turfden in vier verschillende gebieden de samenstelling van het zwerfafval. Maar liefst 47 procent van alle items zijn rookwaren.

De derdejaars havisten vergeleken vier type gebieden met elkaar: een winkelgebied, de schoolcampus, een wijk met laagbouw en een woonwijk met hoogbouw. Rondom het winkelcentrum werden relatief meer tasjes en fastfood-verpakkingen gevonden. Op de campus viel het aantal drank -en snoepverpakkingen op. De leerlingen registreerden in totaal 1442 voorwerpen.

Het zwerfafvalonderzoek is een initiatief van Zwerfie Rotterdam en maakt deel uit van een lessenserie voor het middelbaar onderwijs. De leerlingen starten met een introductie-les over zwerfafval. In een practicum gaan de leerlingen vervolgens naar buiten. Een derde les bestaat uit analyse van de data en het formuleren van conclusies en aanbevelingen op basis van de uitkomsten. Zwerfie Rotterdam levert bij deze lessenreeks een rapport aan de school.

“Zelf onderzoek doen geeft inzicht in de problematiek”, zegt gastdocent Ivo Rodermans. “De leerlingen zien letterlijk wat zoal op straat en in de stadsnatuur ligt en zij kunnen daarna bewust en doelgericht oplossingen bedenken. Afvalreductie is daarbij natuurlijk de sleutel. Want zwerfafval begint in een boodschappentas en één stap daarvoor bij de afzenders van verpakkingen. Het onderzoek geeft scholen op hun beurt handvatten om een verdiepingsslag te maken op het thema afval. In geval van het Comenius College kunnen leerlingen met winkeliers in gesprek gaan over de wegwerptasjes en de fastfoodverpakkingen rondom het winkelcentrum. Of ze kunnen zak-asbakjes promoten onder rokers bijvoorbeeld.”

Lees via deze link het onderzoeksrapport.