Nieuws

Lachgas: ‘Afvalsector en gemeenten nu aan zet’

Nu de Tweede Kamer deze week de landelijke inzameling van lachgasflessen heeft afgeschoten, zijn afvalbedrijven en de VNG aan zet om onderling afspraken te maken over een retourpremie op alle milieuparken. Dat zegt Ivo Rodermans van Zwerfie Rotterdam.

Lachgasgebruik staat sinds vorig jaar in de Opiumwet. De cilinders zijn daardoor niet meer legaal met statiegeld te koop. Het gevolg is dat nu massaal wegwerpcilinders worden geïmporteerd, die na gebruik op straat en in de natuur belanden. Lachgasflessen die bij het restafval terechtkomen kunnen in vuilniswagens en in afvalovens ontploffen door pletten en verhitten. In 2023 was de schade door zwerfcilinders, ontploffingen en verwerking minimaal 114 miljoen euro.

Een inzamelsysteem met een retourpremie van 5 euro op alle milieuparken zorgt ervoor dat de cilinders kunnen worden ingezameld voor verwerking. Dat kost op basis van de aantallen uit 2023 slechts zo’n 22 miljoen euro per jaar. Dat bedrag is inclusief innamekosten en verwerking. Inzamelen kan dus leiden tot een besparing van minstens 90 miljoen. “Dit is geld dat wij met z’n allen kunnen besparen”, zegt Ivo Rodermans. “Nog los van het voorkomen van zwerfafval en risico’s voor medewerkers bij afvalbedrijven, zou een landelijk dekkend inzamelsysteem dus een gratis koopkrachtmaatregel zijn, gemiddeld een plusje van ruim 11 euro per huishouden. Het is onbegrijpelijk dat een meerderheid van de Tweede Kamer dat heeft weggestemd.”

GroenLinks-PvdA, D66, BBB, SP, DENK, PvdD, SGP en Volt hebben voor de Zwerfie-motie gestemd, samen 57 Kamerzetels. Met één van de drie partijen PVV, VVD of NSC erbij, zou er een Kamermeerderheid zijn geweest. “We kunnen daarover treuren, maar het is beter nu over te schakelen op plan b”, zegt Rodermans. “En dat betekent dat alle afvalbedrijven en gemeenten de handen ineen moeten slaan om op vrijwillige basis een uniform inzamelsysteem met retourpremie af te spreken. Het is complexer en tijdrovend om deze weg te bewandelen, maar het is de enige manier om de problematiek met lachgascilinders de baas te worden. De bal ligt nu bij de afvalsector.”

Lees ook:
‘Voer landelijk inzamelsysteem lachgasflessen in’