Nieuws

Niemand wil verantwoordelijkheid afval havengebied

Het Havenbedrijf Rotterdam en Rijkswaterstaat weigeren beiden om vuilniszakken van een opruimactie van Zwerfie Rotterdam op te halen op de Maasvlakteweg. “Het komt helaas vaker voor dat instanties hun handen aftrekken van afval en naar elkaar wijzen”, zegt woordvoerder Ivo Rodermans van Zwerfie Rotterdam.

Op Paasmaandag hebben vrijwilligers van Zwerfie Rotterdam op twee plekken op de Tweede Maasvlakte zwerfafval opgeruimd. De eerste locatie, bij de zeemonding van de Nieuwe Waterweg, is 17 kilometer fietsen vanaf de aanlegsteiger van het Hoeksveer. “We hebben daar de duinen en het strandje opgeruimd en de vuilniszakken en grof hout keurig aangemeld bij het Havenbedrijf”, zegt Rodermans. “Meestal voeren we afval direct zelf af met onze bakfiets om te voorkomen dat zakken lang blijven staan. Nu kon dat niet, omdat we op gewone fietsen waren en de volumes te groot zijn om mee te nemen op een bagagedrager.”

Het Havenbedrijf schrijft na het aanmelden van de vuilniszakken aan Zwerfie: ‘Helaas kunnen wij in dit geval niets voor u betekenen. U kunt uw melding bij Rijkswaterstaat indienen.’ Maar ook Rijkswaterstaat geeft niet thuis. ‘Rijkswaterstaat is noch verantwoordelijk, noch bevoegd’, is de reactie. Ook de gemeente Rotterdam is niet aan zet, omdat de openbare ruimte in het havengebied in beheer is bij het Havenbedrijf. Een melding via MeldR is daar niet mogelijk.

“Dit is een typisch geval van afschuiven van verantwoordelijkheid”, zegt Ivo Rodermans. “Wij hebben dit eerder gezien bij de plastic korrels van Ducor in de Londenhaven en na meldingen over drijvend afval in hoeken van havens. Ook dan proberen diensten de hete aardappel af te schuiven. Het achterliggende probleem is dat in Nederland niet wettelijk is geregeld wie verantwoordelijk is voor zwerfafval in het water of aan de waterkant. Het wordt hoog tijd dat daarin verandering komt, want het is van de zotte dat opruimen en afvoeren van zwerfafval in onze delta strikt genomen afhankelijk is van vrijwilligheid.”

(tekst gaat verder onder de video)

Zwerfie Rotterdam heeft uiteindelijk Euromax, een containerterminal in de nabijheid van de opruimlocatie, bereid gevonden om de zakken af te voeren. Op de tweede locatie konden vrijwilligers van Zwerfie het opgeraapte afval kwijt in een particuliere container. “Heel fijn dat Euromax wel de bereidheid toonde om te helpen. Desondanks is het triest dat we het moeten hebben van de welwillendheid van een bedrijf en dat het vier werkdagen trekken en duwen kost om onze vuilniszakken afgevoerd te krijgen. En dan te bedenken dat het havengebied nog vol ligt met karrenvrachten zwerfafval waar ook niemand zich om bekommert. Dit zou in een beschaafd land beter geregeld moeten zijn.”

Bekijk ook deze aflevering van het tv-programma De Monitor over de verantwoordelijkheid voor het schoonhouden van rivieren.