NieuwsOnderzoek

Manifest: ‘Van oppakkers naar doorpakkers’

Zo’n tachtig zwerfafvalrapers hebben tientallen goede ideeën bedacht om Rotterdam nog schoner te krijgen. Dat deden zij tijdens de allereerste Stadsopruimersconferentie. Een aantal voorstellen staat in het manifest ‘Van oppakkers naar doorpakkers’, dat wethouder Vincent Karremans vrijdag in ontvangst nam.

In het manifest staan meerdere ideeën die opruimers zelf willen ‘oppakken’, zoals het aanstampen van afvalbakken die vol lijken met je afvalgrijper of het maken van een kort praatje op straat met voorbijgangers om uit te leggen waarom je opruimt. Ook het organiseren van opruimacties met een drankje erbij en het zichtbaar maken van het resultaat met vóór -en nafoto’s op sociale media, zijn ideeën.

Andere voorstellen zijn bedoeld voor wethouder Karremans, zoals een vaste grofvuildag per woonwijk, een campagne over zwerfafval met bekende influencers, de introductie van meerdere modellen afvalbakken, het verstrekken van lange afvalgrijpers om singels en kades te kunnen opruimen en het plasticvrij maken van alle evenementen. Ook het kunnen adopteren van een stukje buitenruimte is een voorstel.

(Artikel gaat verder onder de eerdere boodschap van wethouder Karremans aan de conferentiedeelnemers)…

“Stadsopruimers willen graag zwerfafval oppakken”, zegt Ivo Rodermans van Zwerfie Rotterdam, één van de organisatoren van de conferentie. “Zij zijn vanuit zichzelf gemotiveerd om zich in te zetten voor een schone buitenruimte en een leefbare wijk die er goed uitziet, voor sociale veiligheid of om dieren en de voedselketen te beschermen tegen materialen die niet in de natuur thuishoren. Maar wat is motiverender dan een stadsbestuur dat naast hen staat? Daarom is het super dat wethouder Karremans heeft toegezegd met de ideeën aan de slag te gaan. Want elke oppakker wil dolgraag doorpakken om de hoeveelheid zwerfafval terug te dringen.”

(Artikel gaat verder onder de Facebook-post met foto’s van de conferentie)…

Om de daad bij het woord te voegen, hebben drie organisatoren van de conferentie alvast besloten om ieder één voorstel vanuit de conferentie zelf in uitvoering te nemen. “Wij laten daarmee zien dat de uitkomsten geen dode letter mogen blijven”, zegt Rodermans. Zo gaat Zwerfie Rotterdam de tip uitwerken om gebruikte Smint-doosjes grootschalig in omloop te brengen als zakasbakjes, wil Opzoomer Mee een cursus geven over het aanspreken van mensen in de buitenruimte en zal Stichting Wijkcollectie verhalen en successen op gebied van schoon in het licht zetten, zodat andere stadsgenoten geïnspireerd raken om ook de handschoen op te pakken.

Onderstaande film van Leonie Roukens is tijdens de Stadsopruimersconferentie in première gegaan…

Het idee voor de Stadsopruimersconferentie komt van Stichting Wijkcollectie en Zwerfie Rotterdam. Stichting Wijkcollectie heeft de praktische uitvoering op zich genomen en met datzelfde doel is Opzoomer Mee aangehaakt. Zwerfie leverde deskundigheid en visie op het thema en tekende voor het inhoudelijke deel van de programmering. Stadsopruimers Eveline van Wanrooij en Luisa dos Santos Gonçalves hebben vanuit hun expertise en ervaring input gegeven op doel en opzet van de conferentie.

Lees via de link het manifest Van oppakkers naar doorpakkers.