Nieuws

Nieuwe opruimmaterialen in de maak

Zwerfafvalrapers kunnen zich verheugen op innovaties bij opruimmaterialen. Studenten van de TU Delft werken daaraan. Zwerfie Rotterdam heeft hen ideeën aangereikt om het opruimen makkelijker te maken.

Studenten van de Faculteit Industrieel Ontwerpen ontwikkelen in meerdere werkgroepen nieuwe opruimmaterialen die aansluiten bij de behoeften van zwerfafvalrapers. Ivo Rodermans van Zwerfie Rotterdam is verheugd en gaf advies. “Innovaties staan al langer op ons wensenlijstje”, zegt hij. “Wij hebben studenten daarom een aantal problemen en oplossingsrichtingen meeegegeven, waarmee zij aan de slag gaan. Hopelijk komt er iets moois uit waar wij veel plezier aan gaan beleven.”

De studenten zijn bij diverse afvalrapers te rade gegaan, zodat zij worden gevoed met zoveel mogelijk ideeën uit de praktijk. Zwerfie Rotterdam heeft meerdere wensen neergelegd. “Denk aan een opruimmiddel om efficiënt en grondig minuscuul zwerfafval te kunnen opruimen tussen basaltblokken op rivieroevers”, zegt Rodermans. “Nu is ons meest effectieve middel de opruimhandschoen. In de praktijk blijft veel piepschuim en ander klein spul achter in de strooisellaag en in hoeken en gaten onder de keien.”

Zwerfie heeft studenten ook uitgedaagd om een opruimmiddel te ontwikkelen voor steile oevers. Nu worden die vaak overgeslagen, omdat het opruimen daar te risicovol is. Een derde idee gaat over het ontwikkelen van een zakhouder met meerdere segmenten, zodat oprapers statiegeldverpakkingen, klein chemisch afval en glas makkelijker gescheiden kunnen meedragen. “Maar de meest wenselijke ontwikkeling is wat ons betreft een peukenraper”, zegt Rodermans. “Liefst met een pulker eraan om zonder te bukken ook peuken uit voegen te kunnen wippen, met een soort zuigend reservoir onderaan de peukenraper, zodat je efficiënt en snel veel peuken kunt oppikken zonder duizenden bewegingen te hoeven maken richting een vuilniszak”, zegt hij. “Een betaalbare en effectieve ‘peukenpulkpakker’ zou van grote meerwaarde zijn voor veel peukenbukkers.”

Of de opdracht voor studenten van de TU Delft daadwerkelijk leidt tot nieuwe opruimmaterialen is nog wel afwachten. Rodermans is hoopvol: “Vanuit de TU Delft zijn al vele bedrijven voortgekomen, doordat studenten goede ideeën ten uitvoer brengen. Als je het als student handig aanpakt en je regelt een patent op een top-idee, dan is de start van je carrière geboren.”