Nieuws

‘Gooi bezuinigingen op afval in de prullenbak’

Rotterdam maakt een grote vergissing door te bezuinigen op afval. Dat vindt Zwerfie Rotterdam. De gemeente wil de komende jaren 20 miljoen euro minder uitgeven aan onderhoud van bijvoorbeeld afvalbakken, bankjes en speeltoestellen. Het budget voor het nalopen van MeldR-meldingen gaat met 800.000 tot 1 miljoen euro per jaar omlaag en de aanpak van zwerfafval staat 300.000 in de min.

Hoe de bezuinigingen er precies uit gaan zien is nog niet bekend. “Maar dat het er vuiler op gaat worden, lijkt haast niet te voorkomen”, zegt Ivo Rodermans van Zwerfie Rodermans. Zo wil de gemeente meldingen over de buitenruimte vaker bundelen, waardoor het langer duurt voor ze worden afgehandeld. “Dit betekent bijvoorbeeld dat gedumpt grofvuil langer stoepen blokkeert of een opengescheurde vuilniszak naast een afvalcontainer langer blijft liggen. Het gevolg is dat afval gaat verwaaien en een groter risico loopt om in het ecosysteem achter te blijven.”

Zwerfie Rotterdam waarschuwt dat de bezuinigingen juist kunnen leiden tot hogere kosten door het achteraf moeten opruimen van verspreid zwerfafval. Rodermans: “Als deze bezuiniging een pyrrus-besparing blijkt te zijn, is Rotterdam financieel gezien niets opgeschoten, terwijl de stad wél vuiler is. Bewoners moeten nu al vaak te lang wachten voordat een melding wordt afgehandeld. De stad zal verder verloederen als deze bezuiniging niet van tafel gaat.”

Ook de bezuiniging van 20 miljoen op het onderhoud in de buitenruimte is zorgwekkend, vindt Zwerfie Rotterdam. De organisatie van stadsopruimers roept de gemeenteraad op om in ieder geval niet te bezuinigingen op het oplappen en vervangen van afvalbakken en containers. “Investeren is veel slimmer als je op termijn geld wilt besparen”, zegt Rodermans. “Door bijvoorbeeld meer afsluitbare afvalbakken met een perssysteem neer te zetten, hoef je minder vaak te legen. Uit deze bakken kunnen meeuwen en andere dieren geen afval halen en de wind heeft er geen vat op. Dat scheelt zwerfafval in de buitenruimte en daarmee kosten voor het opruimen. Zo snel mogelijk eerst alle afvalbakken aan de waterkant vervangen is nog slimmer, omdat afvalvissen duurder is dan straatafval opruimen.”

Rodermans hoopt dat de gemeenteraad ook de bezuiniging van drie ton op het potje voor de ‘aanpak en preventie van zwerfafval’ in de prullenbak gooit, samen met de andere afval-bezuinigingen. “Zo niet, dan vrezen wij meer zwerfafval. Feitelijk heeft Rotterdam juist méér geld nodig om de wijken, stadsnatuur en wateren schoon te krijgen.”

Lees via deze link de brief van Zwerfie Rotterdam aan de gemeenteraad van Rotterdam.

Update 11 juli: De gemeenteraad heeft de bezuinigingen op een schone stad helaas ongemoeid gelaten. Zwerfie Rotterdam zal zich desondanks volop blijven inzetten voor vermindering van zwerfafval.