Nieuws

Zwerfafvalrapers starten ‘Campagne Campaign’ 

Afvalrapers gaan tijdens de komende verkiezingscampagne in Rotterdam politiek zwerfafval in kaart brengen met een app. Dat werkt eenvoudig, zodat iedereen kan meedoen met ‘Campagne Campaign’.

De Plastic Avengers-app is gratis te downloaden. Ook elders in Nederland kunnen afvalrapers meedoen. “Als je een ballon, flyer, sandwichbord of iets anders tegenkomt, open je de app en maak je een foto van het item. Dat is alles”, zegt Ivo Rodermans van Zwerfie Rotterdam. De app voegt zelf locatiegegevens toe.

Politiek zwerfafval is een terugkerend fenomeen in verkiezingstijd. “De samenstelling van zwerfafval is simpelweg een spiegel van de maatschappij”, zegt Rodermans. “Door afval in kaart te brengen maken we trends zichtbaar en kunnen we dat aankaarten bij de bron. Wij hopen natuurlijk dat politieke partijen zelf inzien dat hun vertrapte logo op straat geen goede reclame is.” 

(tekst gaat verder onder de video)

Zwerfie Rotterdam kaartte eerder al het gebruik van kunststof verkiezingsborden aan. Bij de laatste raadsverkiezingen hingen er ruim 30.000 in de stad. Een deel daarvan gaat stuk, waait weg of wordt vernield en belandt daarna op straat, in de stadsnatuur en in het water. Na de verkiezingen blijft bovendien een berg afval over. “Niet alle politieke partijen willen afscheid nemen van deze jonge Rotterdamse traditie”, zegt Rodermans. “Toch is het tijd dat partijen zich gaan realiseren dat zwerfafval bestaat uit een veelheid van verschillende dingetjes, afkomstig uit vele bronnen. Als wij zwerfafval willen terugdringen, is dus een veelheid aan oplossingen nodig, waaronder overschakelen op duurzame campagnemiddelen.”

De Plastic Avengers is een samenwerkingsverband van lokale afvalrapers uit Nederland, waaronder Zwerfinator Dirk Groot en Plastic Soup Surfer Merijn Tinga. Ook Zwerfie Rotterdam maakt onderdeel uit van de Avengers. Het doel is om de hoeveelheid zwerfafval en de ecologische schade daarvan te beperken.

Lees meer achtergrond over #Campagnecampaign.