Nieuws

Oproep: ‘Zorg voor afvalreductie’

Rotterdammers doen er goed aan per direct minder afval over te houden. Door een grote brand in het stroomverdeelstation van de AVR kan restafval voorlopig niet worden verwerkt. Afvalcontainers in Rotterdam worden vanaf aanstaande zondag minder geleegd.

Zwerfie Rotterdam roept inwoners op zo min mogelijk afval over te houden. “Als iedereen helpt om afvalcontainers minder snel vol te storten, is de kans kleiner op vuilniszakken op straat”, zegt woordvoerder Ivo Rodermans. “Zakken naast containers leiden geheid tot meer ongedierte en zwerfafval.”

Tijdens de staking van vuilnismannen in februari dit jaar, deed de vrijwilligersorganisatie van zwerfafvalrapers een soortgelijke oproep. Rotterdammers die tips willen over afvalreductie kunnen zich op de website van Zwerfie Rotterdam aanmelden voor een nieuwsbrief met tips en advies. Rodermans: “Afvalvrij leven is een uitdaging, maar de hoeveelheid afval beperken lukt iedereen die dat wil.”

De stichting wijst erop dat de grootste verantwoordelijkheid voor afvalreductie uiteindelijk bij supermarkten, producenten en de overheid ligt. “Nederland geeft producenten van plastic nu een belastingvrijstelling van zo’n 14 miljard euro per jaar. Dat stimuleert de productie van verpakkingsmaterialen en belemmert het ontwikkelen van goede alternatieven, zoals navulsystemen en herbruikbare verpakkingen die vaker mee kunnen”, zegt Rodermans. “De overheid en de industrie hebben ons verslaafd gemaakt aan goedkope wegwerpplastics. Aan het einde van de keten hebben we dan gewoon téveel afval.”