Nieuws

Uitdaging: ‘Maak zo min mogelijk afval’

Stadsreinigers en vuilophalers in Rotterdam gaan vanaf woensdag 15 februari zes dagen lang staken voor een beter loon. De kans is groot dat huisvuil ophoopt en zwerfafval door de straten waait. Zwerfie Rotterdam roept inwoners daarom op om van de staking een Afvalchallenge te maken en geen zak in de bak te doen. “Dit is de uitgelezen kans om jezelf uit te dagen zo min mogelijk afval te veroorzaken.”

De staking gaat onherroepelijk leiden tot vervuiling van de buitenruimte. “Tenminste, als we blijven doen wat we altijd deden”, meent Ivo Rodermans van Zwerfie Rotterdam. “De staking is een goede aanleiding om te testen of je minder afval kunt overhouden. Minimaal één week geen zak in de bak. Dat is de uitdaging.”

Mensen die meedoen met de Afvalchallenge maken tijdens de stakingsdagen geen gebruik van de afvalcontainers. “Dat betekent dat je met jouw huishouden minder dan één volle vuilniszak aan afval gaat vullen. Zo zorgen we ervoor dat de containers niet gaan uitpuilen en voorkomen we dat mensen zakken ernaast gaan zetten, met vraat en zwerfafval tot gevolg”, aldus Rodermans, die deelnemers oproept om ervaringen en tips op sociale media te delen onder de hashtag #afvalchallenge. Ook kunnen mensen zich op de website van Zwerfie Rotterdam aanmelden voor een nieuwsbrief met tips over afvalreductie.

(tekst gaat verder onder de het audiofragment van Radio Rijnmond en de video van TV Rijnmond)

Doordat supermarkten uitpuilen met verpakkingen en plastic, is afval verminderen voor veel mensen niet eenvoudig. “Het lijkt op het eerste gezicht ingewikkeld, maar eigenlijk valt dat reuze mee”, zegt Rodermans. “Ga bijvoorbeeld met je eigen boodschappentas naar de markt en stop groenten en fruit los in je tas, kook alleen met verse producten, ga met je fles wasmiddel naar een winkel waar je kunt hervullen, koop blokjes shampoo in plaats van plastic flessen en vermijd alle eenmalige verpakkingen die je kunt vervangen door herbruikbare. Denk aan drinkpakjes, broodzakken, tasjes, koffiefilters, enzovoort. Ben creatief. Voor veel eenmalige verpakkingen is een alternatief, waarbij géén verpakking altijd de slimste keuze is.”

Meld je direct aan voor de Afvalchallenge via deze link!