Nieuws

Rotterdam wil verkoopverbod plastic confetti

Rotterdam wil dat het kabinet vanaf 2026 de verkoop van plastic confetti en plastic serpentines verbiedt. Dat schrijft wethouder Vincent Karremans in een brief aan demissionair staatssecretaris Heijnen. Mogelijk komt er dit jaar al een lokaal verbod tijdens evenementen.

Het verkoopverbod is nodig om plastic in het ecosysteem terug te dringen. “Resten van confetti worden overal teruggevonden: in zeeën, natuurgebieden en ook in de magen van dieren”, schrijft Karremans aan het kabinet. “Confetti wordt soms weken, maanden of zelfs jaren na gebruik ervan, nog aangetroffen op straat en in het water, omdat het onmogelijk is om alle kleine stukjes op te ruimen. Voorkomen dat plastic in de natuur terecht komt is de beste remedie,” vindt Rotterdam.

Een lokaal verbod op gebruik van confetti heeft volgens het stadsbestuur te weinig effect, zolang het spul in de winkelschappen blijft liggen. Daarom wil Karremans dit liever oplossen bij de bron.

Een Nederlands handelsverbod kan over twee jaar worden geregeld als het ‘Besluit kunststofproducten voor eenmalig gebruik’ toch al moet worden aangepast aan nieuwe Europese regels voor het uitbannen van andere onnodige plastic producten die vaak in het ecosysteem terechtkomen. “De aanstaande herijking is een uitstekend moment om plastic confetti alvast in de ban te doen. Het Rijk hoeft daarmee niet te wachten op Europa”, aldus Karremans.

De wethouder schrijft daarnaast aan de gemeenteraad dat hij eigen plannen heeft om vanaf dit jaar al confetti te gaan verbieden tijdens evenementen. Vijf jaar geleden werd in het Zuiderpark nog het wereldrecord confetti afschieten gehouden. Zwerfie Rotterdam deed na afloop onderzoek naar de vele stukjes die in de stadsnatuur achterbleven en adviseerde om het afschieten van confetti gelijk te stellen aan het wegwerpen van ander zwerfafval, zodat boetes uitgedeeld kunnen worden. Een voorstel in de gemeenteraad om dat voor elkaar te krijgen haalde het destijds niet. In 2023 werd vervolgens een motie aangenomen voor het verkoopverbod; aanleiding voor de brief aan het kabinet. “Als dit lukt, is dat een enorme opsteker voor alle zwerfafvalrapers“, zegt Ingrid Duindam, voorzitter van Zwerfie Rotterdam. “Dat scheelt héél vaak bukken en het voorkomt bovenal dat de aarde één grote vuilnisbelt wordt.”

Bekijk ook onze video uit 2019 over een confetti-strooiverbod in de apv.