Nieuws

Plastic-industrie laat korrels Maashaven liggen

De plastic-producerende bedrijven willen de plastic korrels in de Maashaven vooralsnog niet opruimen. Het budget voor schoonmaakacties is op. De korrels zijn een halffabricaat en afkomstig van lekkages bij kunststofproducenten.

Afgelopen week heeft de Taskforce Clean Sweep Rotterdam, waarin het plastic bedrijfsleven samenwerkt, wel de Londenhaven en de Lekhaven opgeruimd, terwijl in de Maashaven tienduizenden plastic korrels op de oever blijven liggen. Ivo Rodermans van Zwerfie Rotterdam is teleurgesteld dat de Maashaven niet onder handen is genomen. “Daar liggen hoeveelheden die je alleen goed kunt opruimen met een speciale stofzuiger. In plaats van de Maashaven heeft de Taskforce ervoor gekozen om de Lekhaven op te ruimen, waar minder korrels liggen. Een onbegrijpelijk besluit.” 

(tekst gaat verder onder het fragment van Radio Rijnmond)

Volgens Rodermans was bij de Taskforce bekend dat Zwerfie Rotterdam eind deze maand een grote opruimactie op de agenda heeft staan in de Lekhaven, met maar liefst vijftig deelnemers. “Wij wilden daar grondig opruimen en tegelijk zwerfafvalonderzoek doen. De plasticproducenten laten de zooi in de Maashaven dus bewust liggen, terwijl ze in de Lekhaven het afval voor onze neus wegkapen”, zegt Rodermans. “Begrijp mij niet verkeerd, ik ben blij dat bedrijven als Ducor en LyondellBasell sinds een paar jaar hun verantwoordelijkheid nemen door lekkages van plastic korrels te verminderen en door afval op te ruimen aan de waterkant, maar ze spannen nu het paard achter de wagen.” 

In de Taskforce zitten naast de plastic industrie ook de gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf. Volgens een medewerker was het niet mogelijk om de planning aan te passen, omdat daarvoor alle leden van de Taskforce moeten instemmen. Dat zou te omslachtig zijn. “Een vreemd argument”, zegt Rodermans. “Ze wisten al weken dat er veel nurdles liggen in de Maashaven. Er was al besloten om dat te gaan opruimen, maar vanwege tegenslag bij het opruimen van de Londenhaven is op het laatste moment besloten om de Maashaven te laten vervallen en op diezelfde dag in plaats daarvan de Lekhaven onder handen te nemen. Als je maximaal impact wilt hebben met de beperkte middelen, was het logischer geweest om de Lekhaven niet op te ruimen en de Maashaven juist wél. Wij hebben dat vooraf aan de Taskforce voorgesteld, maar het was aan dovemansoren gericht. Het ecosysteem is hiervan de dupe.” 

Lees ook: Maashaven ligt vol plastic korrels