NieuwsPublicaties

Oproep: ‘Stop met verkiezingsborden’

In Rotterdam moet een einde komen aan de wedloop naar steeds meer kunststof verkiezingsborden in de stad. Dat schrijft Zwerfie Rotterdam in een brief aan de gemeenteraadsfracties. In Rotterdam hingen bij de laatste lokale verkiezingen ruim vijftigduizend borden aan lantaarnpalen. Een deel daarvan belandde als zwerfafval in de stadsnatuur en in het water.

Tijdens de afgelopen verkiezingscampagne heeft Zwerfie Rotterdam een groot aantal borden uit het water gevist, van straten opgeruimd en in de stadsnatuur tussen struiken teruggevonden. Ook spoelen soms borden aan op de oevers van de Maas. “Het ligt in de lijn der verwachting dat een ander deel met de stroming is meegevoerd en nu in zee drijft”, schrijft Ivo Rodermans van Zwerfie Rotterdam aan de raadsleden. “Een aantal borden komt bij de AVR Rozenburg in de na-scheidingsinstallatie terecht en loopt daarna het risico om via handel in landen als Turkije en Indonesië laagwaardig te worden verbrand of te worden gedumpt. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 30 tot 40 procent van alle nieuw geproduceerde plastics op een zeker moment in het leefmilieu terechtkomt. Verkiezingsborden zullen daarop naar alle waarschijnlijkheid geen uitzondering zijn.”

Een deel van de borden waait aan de lantaarnpalen al kapot, wordt stuk gereden door auto’s, vernield door andersdenkenden of eindigt op een andere manier vroegtijdig als zwerfafval. Zwerfie wil daarom snel een einde aan de jonge traditie om de stad vol te hangen met kunststof. Volgens Ivo Rodermans zijn er voldoende redenen om te twijfelen aan het nut van de borden. “De ChristenUnie heeft bij de afgelopen raadsverkiezingen bijvoorbeeld als enige partij geen borden geplaatst en won in Rotterdam 0,4 procentpunt. Opkomst-bevorderend lijken de verkiezingsborden ook niet te zijn als je kijkt naar de historisch lage opkomst in Rotterdam bij de laatste raadsverkiezingen.”

In de brief aan de gemeenteraad vraagt Zwerfie om de bevoorrechte positie voor politieke partijen om de stad ongelimiteerd te mogen volhangen te schrappen. “Het nemen van bronmaatregelen is altijd het beste. Wat er niet ligt, hoeft niet opgeraapt te worden en kan ook nooit in ons ecosysteem achterblijven”, aldus Rodermans. “Politieke partijen verwachten van bedrijven en inwoners dat zij circulair worden en zwerfafval aanpakken. Dat kun je alleen verlangen als partijen ook zelf bereid zijn om over hun eigen schaduw heen te stappen, simpelweg door verantwoordelijkheid te nemen.”

Lees de brief van Zwerfie Rotterdam aan de gemeenteraad.