Nieuws

Project #Pakzooi vóór statiegeld op pakjes

Statiegeld zorgt voor minder zwerfafval, want een verpakking van waarde laat je niet uit je handen vallen. We hebben al statiegeld op veel kleine flesjes en vanaf april 2023 komt daar statiegeld op blikjes bij. Slimme producenten komen met alternatieven, zoals drinkpakjes of glazen flesjes zonder statiegeld. Als we zwerfafval echt willen aanpakken, moet er statiegeld komen op alle drankverpakkingen. Jij kunt helpen om dat voor elkaar te krijgen.

In de schappen van de supermarkten is de verschuiving naar drankverpakkingen zonder statiegeld goed zichtbaar. Met Project Pakzooi brengen we ook alle drinkkartons in kaart die op straat terechtkomen. Op die manier vragen de Plastic Avengers, een samenwerkingsverband van opruimgroepen als Zwerfie Rotterdam, aandacht voor uitbreiding van statiegeld. Meedoen is eenvoudig met de Plastic-Avengers-app. Bij het opruimen van een drankkarton open je de app en maak je daarmee een foto van het pakje. Dat is alles.

Gezamenlijk campagnevoeren is in het verleden al heel succesvol gebleken. Zo hebben we alleen al in Rotterdam vele duizenden plastic wikkels van Antaflu opgeraapt en vastgelegd. De producent was onder de indruk van de grote hoeveelheid wikkels in de natuur, te water en in de stadsecologie en besloot subiet om over te schakelen op gegomd papier. Ook is de plastic knetterbal nagenoeg uit de winkelschappen verdwenen door een actie van de Plastic Avengers.

Bekijk een video van EenVandaag over Project Pakzooi.