PublicatiesOnderzoek

Rapport flesjes: ‘Maak einde aan statiegeldontduiking’

Zwerfie Rotterdam wil een einde aan statiegeldontduiking. De organisatie van Zwerfafvalopruimers stelt in een rapport dat ongeveer een kwart van alle flesjes in de Rotterdamse straten eigenlijk een statiegeldlogo zou moeten dragen, maar dat niet heeft. “De winkels in Rotterdam liggen vol met flesjes zonder statiegeld, terwijl dat voor water en frisdrank wettelijk verplicht is.”

Statiegeldontduiking is Zwerfie Rotterdam een doorn in het oog. Het leidt tot onnodig zwerfafval. “Het probleem is dat winkels ermee wegkomen als zij flesjes water en frisdrank verkopen zonder daarvoor statiegeld te vragen”, zegt Ivo Rodermans van Zwerfie Rotterdam. “Handhaving in winkels is niet mogelijk, omdat de verkoop van onwettige flesjes niet strafbaar is. Feitelijk is alleen de importeur in overtreding en juist die ondernemers blijven vaak uit zicht. Er is veel speurwerk nodig om te ontdekken waar partijen vandaan komen.”

Zwerfie wil daarom dat winkeliers ook strafbaar zijn als zij statiegeldloze flesjes verkopen. Maar de straten zijn daarmee niet direct vrij van petflesjes. “Er is meer nodig, zoals uitbreiding van statiegeld naar alle flesjes. Nu zijn zuiveldranken en sappen uitgezonderd. Feitelijk moet er water én suiker zijn toegevoegd aan een flesje om onder de statiegeldregeling te vallen. Dat levert absurde situaties op, zoals melkdrankjes met suiker die zijn vrijgesteld, maar ook met water aangelengde sapjes die zonder statiegeld verkocht mogen worden. Wij zien deze maas in de statiegeldregeling helaas terug op straat.”

Zwerfie Rotterdam registreerde gedurende een maand alle flesjes op 297 afgelegde kilometer. Het waren in totaal 842 flesjes, oftewel 2,8 per kilometer. Het merk Hamidye staat met 13,4 procent bovenaan de ranglijst. Statiegeldontduiking is het meest zichtbaar bij water. Van alle opgeraapte waterflesjes in het onderzoek heeft maar liefst 70 procent onterecht geen statiegeld.

Lees via deze link de brief van Zwerfie Rotterdam aan de gemeenteraad én het rapport over statiegeld.