Nieuws

Spoordijk krijgt opruimkasten

Op de voormalige spoordijk bij Spangen staan vanaf komende zaterdag twee kasten met afvalgrijpers en snoeischaren. Wandelaars kunnen de materialen lenen om het ruige groengebied te onderhouden.

Het voetpad op de dijk is één kilometer lang. De kasten komen aan het begin en einde te staan, vlakbij Marconiplein en bij het parkeerterrein van Sparta. “Tijdens een wandeling wat zwerfafval opruimen of een overhangende tak snoeien kost weinig moeite en je doet alle mensen na jou een groot plezier”, zegt Ivo Rodermans van Zwerfie Rotterdam. Samen met de Groene Connectie, Natuurlijk Spangen en de Roze Brigade heeft hij de kasten neergezet. “Met de leen-materialen willen wij het wandelaars makkelijk maken om de wilde stadsnatuur op de Spoordijk mooi te houden. Je kunt spullen uit de kast pakken en in de andere kast weer terugzetten.”

Na het opheffen van de goederenspoorlijn hebben bewoners uit de wijk zich ontfermd over het ruige gebied. Zo heeft een actieve wijkbewoner al eens zelf afvalbakken en een picknickbank in het gebied neergezet en zijn er soms opruimacties. “Het is een groene rafelrand die ondanks de betrokken wijkbewoners toch snel zwerfafval aantrekt en waar gelijktijdig liefhebbers op af komen die van de ruigte houden”, aldus Rodermans. “We behouden de ruigheid, maar met de tools om het gebied te behandelen zoals je ook met je eigen achtertuin zou doen.”

In de twee kasten hangen snoeischaren, afvalgrijpers, afvalringen en vuilniszakken en op de deurtjes hangt uitleg over het project. De kasten worden op zaterdag 19 november om 12:00 uur feestelijk in gebruik genomen. Aansluitend kunnen mensen zwerfie-bingo spelen, zaadbommen maken of gewoon lekker snoeien en opruimen.