Campagne Campaign

In verkiezingstijd ligt politiek soms letterlijk op straat. In de loop der jaren hebben afvalrapers heel wat campagnematerialen voorbij zien komen: bloemzaadjes, condooms, ballonnen, sjaals, weggewaaide sandwichborden, kaarten, mondkapjes, potloden en natuurlijk flyers. In onze eigen #campagnecampaign leggen de Plastic Avengers het politiek zwerfafval vast. Daarmee vragen wij aandacht voor duurzaam campagnevoeren, zonder impact op het ecosysteem.

Campagne zonder zwerfafval
Zwerfafval bestaat uit een mix van allerlei producten. In die mix is elke fractie klein ten opzichte van het totaal. Als je zwerfafval wilt bestrijden moet je daarom vele maatregelen nemen bij veel verschillende bronnen. In verkiezingstijd vormen politieke partijen zo’n bron. Zij kunnen als afzender zelf besluiten om hun kraan dicht te draaien. Een campagne zonder politiek zwerfafval dus. Slim, want zwerfafval met je naam of logo erop is géén reclame!

(tekst gaat verder onder de video)…

Sandwichborden
Het laatste decennium zijn kunststof sandwichborden aan lantaarnpalen in opkomst in een klein aantal gemeenten. De borden gaan nogal eens kapot, worden vernield of waaien weg. Dat leidt tot zwerfafval en een deel blijft achter in de stadsnatuur of in het water. Niet nodig. Bewoners bereiken lukt prima zonder plastic borden, bewijzen de raadsverkiezingen in 2022. Van alle kiezers stemde toen 36 procent op een lokale partij en daar kwam veelal geen bord aan te pas. In Rotterdam groeide de enige partij die geen borden plaatste zelfs met 14 procent.
Het effect van campagnemiddelen op stemgedrag vaststellen is desondanks geen exacte wetenschap, maar één ding is zeker: zonder kunststof borden en ander spul is er minder zwerfafval!

Voer zelf campagne!
Voer tijdens het afvalrapen campagne tegen zwerfafval: registreer met de gratis app van de Plastic Avengers elk stuk politiek zwerfafval dat je opruimt door een foto te maken. Zo zien wij in het straatafval de trends en kunnen we politieke partijen zo nodig aanspreken op hun verantwoordelijkheid.

De app van de Plastic Avengers is te downloaden in Google Play en in de App Store.