Nieuws

Einde bordenzee geen gelopen race

De meeste politieke partijen in de Rotterdamse gemeenteraad willen stoppen met kunststof verkiezingsborden in de stad, maar zij hebben samen net geen meerderheid in aantal zetels. Eén enkel raadslid kan daardoor bij de stemming aanstaande donderdag de doorslag geven. Burgemeester Aboutaleb laat het oordeel aan de gemeenteraad, maar zegt ´te willen aanmoedigen om ermee te stoppen´.

De tienduizenden borden aan lantaarnpalen rond verkiezingstijd zorgen voor veel zwerfafval. Zwerfafvalrapers vinden borden terug in de stadsnatuur en in sloten en rivieren. Het volhangen van de stad met borden heeft de laatste campagnes een hoge vlucht genomen.

De borden staan in contrast met het besluit van de gemeenteraad dat Rotterdam in 2050 een stad wil zijn zonder zwerfafval. De hoeveelheid afval in het water moet zelfs al in 2030 met negentig procent zijn teruggedrongen. “Het is een gevoelige kwestie nu politieke partijen zelf boter bij de vis moeten doen”, zegt Ivo Rodermans, woordvoerder van Zwerfie Rotterdam. “De emotie is begrijpelijk. Aan de andere kant lukt het politieke partijen in andere gemeenten prima om campagne te voeren zonder sandwichborden. Ook lokale partijen zonder landelijke kopstukken zijn groot in gemeenten zonder borden.”

Politieke partijen hebben zichzelf in Rotterdam het voorrecht gegeven om plastic reclameborden aan palen te mogen vastmaken. Wel moeten zij na de verkiezingen zelf de borden weer opruimen. “Partijen doen echt hun best om kapotte exemplaren snel weg te halen en alle borden na de verkiezingen weer op te ruimen”, zegt Rodermans. “Desondanks zien we tijdens campagnes regelmatig hele borden en flarden daarvan rondzwerven. Dat ruimen wij op. Soms komen we het zelfs jaren later nog tegen in de stadsnatuur en op oevers. Plastic vergaat nooit. Het is tijd om hiermee te stoppen.”

Ook burgemeester Aboutaleb noemt de kunststof bordenzee ‘niet meer van deze tijd’. Hij stelt voor om per 10.000 inwoners één plakbord neer te zetten, waarop partijen dan met behangplaksel papieren posters kunnen ophangen. Vooralsnog zijn Leefbaar Rotterdam, VVD, DENK en 50Plus tegenstander van duurzamer campagnevoeren. Het CDA wil eerst meer inzicht in het nut van borden om kiezers te beïnvloeden. “Hoogleraren zijn het erover eens dat verkiezingsposters geen effect hebben”, zegt Rodermans. “Gesprekken met kiezers, stemhulpen en gerichte online advertenties zouden wel werken. Maar het is geen exacte wetenschap. Juist daarom is het beter om allemaal tegelijk te stoppen met de bordenwedloop in onze stad. Dan wordt een eventueel voordeel voor alle partijen tegelijk teniet gedaan. Dat is wel zo eerlijk.”

Lees de inspreektekst of de eerdere brief van Zwerfie Rotterdam, de input over de regelgeving of bekijk de video hieronder. Het volledige debat terugkijken kan via deze link. Lees ook de update onder de video.

Lees ook: Oproep: ‘Stop met verkiezingsborden’

Update: De indiener van de motie, D66 heeft net voor de stemming de motie ingetrokken. Er bleek onvoldoende steun. Leefbaar Rotterdam, VVD, DENK, Forum voor Democratie en 50Plus dreigden tegen te stemmen. Daarmee zou de motie met één stem verschil worden verworpen.