Nieuws

‘Religieus plastic hoort niet in het water’

Er moet een eind komen aan de gewoonte om plastic offerproducten in het water te gooien. Die oproep doet Prem Harinarain van de Rotterdamse Hindoetempel Sri Shiv Mandir. “Wat vrijwilligers allemaal vinden in het water, dat kan absoluut niet.”

In het hindoeïsme is het gebruikelijk om offers in het water te werpen. Van oorsprong gaat het om afbreekbare producten, maar door de opkomst van plastic zijn óók de offers niet zelden schadelijk voor het ecosysteem. “We vinden van alles aan de waterkant, van plastic bloemen en geplastificeerde afbeeldingen tot en met kunststof vlaggetjes aan bamboestokken”, zegt Ivo Rodermans van Zwerfie Rotterdam. “Soms zijn het ook beeldjes, schaaltjes, plastic flesjes met heilig water uit de Ganges of zelfs boeken. En pas vonden wij bijvoorbeeld een vuilniszak gevuld met rijst en in kunststof doek omhulde kokosnoten.”

De offerproducten worden aangetroffen op alle oevers in de Rotterdamse regio. Rodermans: “We vinden al jarenlang bij vrijwel elke cleanup dingen die afkomstig zijn van religieuze rituelen. Tijdens festival Motel Mozaïque organiseerden wij daarom de thematour ‘Fishing for Religion’ en kregen wij medestand van de oudste Hindoetempel in Nederland.”

(Tekst gaat verder onder de video)

Deelnemers aan de tour ruimden zwerfafval op aan de Schie én kregen in de tempel uitleg over de achtergrond van het offeren. Prem Harinarain, zoon van de oprichters van de tempel, reageerde geschokt op de hoeveelheid plastic hindoe-producten die uit het water worden gevist. “Mensen die dachten dat ze hiervoor een hoop zegen zouden krijgen, hebben meer zonden op zich geladen. Alle water komt uiteindelijk in de grote oceaan terecht en wij zijn er niet voor om de zee te vervuilen. Dit hoort gewoon niet,” aldus Harinarain.

Na het bezoek van de afvalopruimers heeft Harinarain in de eerstvolgende dienst aandacht besteed aan de problematiek en niet lang daarna heeft Ivo Rodermans van Zwerfie Rotterdam in de tempel een lezing gegeven over de schadelijke gevolgen van plastic zwerfafval voor de natuur en de voedselketen. Ook volgt op dinsdag 4 juni een radioprogramma op Amor FM. Prem Harinarain roept gelovigen ook dan op om uitsluitend afbreekbare offers in het water te gooien. “Het doet pijn, maar de bewustwording moet er wel komen.”