Nieuws

Maas Cleanup nu ook in Rotterdam

De zesde editie van de Maas Cleanup breidt dit jaar uit naar Zuid-Holland. Op 23 maart ruimen vele honderden vrijwilligers, bedrijven en maatschappelijke organisaties oevers op tussen Eijsden in Zuid-Limburg tot aan de Maasvlakte bij Hoek van Holland.

Zwerfie Rotterdam is aangehaakt voor de regio Rotterdam en organiseert meerdere opruimacties op de landelijke actiedag en in de dagen daar omheen. Op de website van de Maas Cleanup staat een overzicht met alle activiteiten, waardoor iedereen zich eenvoudig kan aanmelden voor een actie in de buurt. Ook staat er uitgelegd hoe mensen een eigen actie kunnen aanmelden. In aanloop naar 23 maart verschijnen ook posters in het straatbeeld van de Maasstad en op digitale billboards naast de Van Brienenoordbrug, bij Zuidplein, op de Westblaak en in de Koopgoot. Op Radio Rijnmond is een paar keer per dag een spotje te horen.

De Maas Cleanup is zes jaar geleden begonnen in Limburg en heeft sindsdien letterlijk terrein gewonnen. Het initiatief is uitgegroeid tot een community van bedrijven en organisaties. Zwerfie Rotterdam is dit jaar voor het eerst medeorganisator van de Maas Cleanup in de regio Rotterdam. Niet voor niets, want uitbreiding in de delta tot aan de zeemonding is hard nodig. Per 100 meter rivieroever liggen in de Rotterdamse regio gemiddeld zo’n 1100 stuks afval, blijkt uit afvalonderzoek van Schone Rivieren. Op sommige oevers zijn de volumes nog veel groter. Afval dat blijft liggen breekt veelal nooit af. Dieren kunnen erdoor overlijden en plastic komt eveneens in de menselijke voedselketen terecht.

Bedrijven kunnen zich als voogd of sponsor aansluiten bij de Maas Cleanup. Als voogd adopteert een onderneming een stukje oever en maken medewerkers zich verantwoordelijk voor het schoonhouden van deze plek. De eerste bedrijven in het westen hebben zich al aangesloten. Dat zijn Facilicom, Maaskracht, Clever Strategy en Fourtop ICT. De roep om sponsoren en opruimers blijft desondanks groot. “Maar voor groenwassers is geen plek”, zegt Ivo Rodermans van Zwerfie Rotterdam .”We willen ondernemers aantrekken die een schoon ecosysteem op één hebben staan en die beseffen dat opruimen niet dé oplossing is. Afvalreductie bij de bron is veel beter en het bedrijfsleven speelt daarin een belangrijke rol.”