Nieuws

Oprichter Zwerfie Rotterdam wint ‘Groene Vogel’

Ivo Rodermans, aanvoerder van Zwerfie Rotterdam, heeft gisteren de felbegeerde ‘Groene Vogel 2023’ gewonnen. Hij kreeg de prijs ‘voor zijn buitengewone inzet en onvermoeibare toewijding aan het opruimen van zwerfafval’.

De prijs werd uitgereikt tijdens de jaarlijkse Groene Conferentie van het Rotterdams Milieucentrum in debatcentrum Arminius. De conferentie stond dit jaar in het teken van het 20-jarig bestaan van het milieucentrum. De eerdere negentien winnaars van de Groene Vogel vertelden in een serie inspirerende interviews met RTV Rijnmond-verslaggever Suzanne Mulder hoe het hen is vergaan na het winnen van de prijs voor de groenste vrijwilliger. De prijs bestaat uit een beeldje van kunstenaar Jan Meijer, gemaakt van opgeraapt natuurlijk zwerfafval, een geldbedrag en erkenning. Aan het slot van de avond werd de winnaar van de twintigste editie bekendgemaakt door Karin Oppelland, voorzitter van het Rotterdams Milieucentrum.

De jury roemt in in het juryrapport ‘de onvermoeibare kracht van Ivo Rodermans in de strijd tegen de groeiende problematiek van zwerfafval’. “Zijn inzet gaat verder dan alleen het opruimen van afval; hij fungeert als een inspirerend voorbeeld voor anderen om zich bewust te worden van de impact van hun eigen gedrag op het milieu. Zijn toewijding aan het opruimen van afval en het bewust maken van anderen van de schadelijke gevolgen van zwerfafval en plasticvervuiling is van onschatbare waarde voor Rotterdam.”

Rodermans zei in het dankwoord dat de prijs in zijn ogen nadrukkelijk niet een erkenning is voor hem als persoon, maar voor de hele zwerfafvalgemeenschap. “We doen het echt samen. En samen bereiken we resultaten, namelijk minder zwerfafval. Dat is wat wij willen; méér impact voor minder zwerfafval en niet opruimen tot sint-juttemis. Dat doe ik natuurlijk niet alleen, dat doen wij met z’n allen.”

De kersverse voorzitter van Stichting Zwerfie Rotterdam, Ingrid Duindam, sluit zich daarbij aan. “Deze erkenning van Ivo als roerganger in Rotterdam is zeer verdiend. Maar Ivo kan het probleem van zwerfafval niet alleen oplossen. Daar is kracht vanuit zowel opruimers, bewoners, consumenten, overheden, bedrijven en politici voor nodig. Met Zwerfie zullen wij er alles aan blijven doen om de beweging nog sterker te maken door draagvlak te creëren voor oplossingen en door samenwerking. De Groene Vogel is een enorme aanmoediging daarvoor.”

Lees ook dit artikel in de Havenloods: Ivo Rodermans van Zwerfie Rotterdam ontvangt GroeneVogel vrijwilligersprijs 2023
Of dit artikel op Open Rotterdam: Ivo Rodermans is de groenste vrijwilliger van het jaar: ‘Onschatbare waarde voor Rotterdam’