Nieuws

Aboutaleb wil toch geen plasticvrije vuurwerkshows

Burgemeester Aboutaleb wil plasticvrije vuurwerkshows en plasticvrije terrassen toch niet mogelijk maken in Rotterdam. Dat schrijft hij in een brief aan de gemeenteraad. Zwerfie Rotterdam is verrast. “De argumentatie is behoorlijk zwak”, aldus woordvoerder Ivo Rodermans.

De PvdA deed in juni in de gemeenteraad het voorstel voor plasticvrije vuurwerkshows en plasticvrije terrassen. Dat is nodig, want bij professionele vuurwerkshows komen vele duizenden kleine stukjes knalplastic vrij en vanaf terrassen waaien bijvoorbeeld koekjesverpakkingen in het oppervlaktewater. Plastic breekt niet af en vormt een bedreiging voor dieren en ook voor de menselijke voedselketen. Eenmaal in het water, is plastic bijna niet op te ruimen.

Burgemeester Aboutaleb besloot destijds om de voorstellen niet te ontraden, maar in onderzoek te nemen. “Ik kan de consequenties nog niet overzien om nu te zeggen ‘ik ga het doen’. Maar het gaat mij ook te ver om te zeggen ‘ik ga het niet doen’…”, zei hij tijdens de raadsvergadering. “Als u mij de ruimte zou willen geven om hier een onderzoekmotie van te maken en terug te komen op mogelijkheden om regulerend op te treden, bijvoorbeeld in vergunningen, dan wil ik dat met alle plezier uitzoeken.”

Door de toezegging van de burgemeester bracht de PvdA-fractie de voostellen in juni niet in stemming. “Logisch, want de grondhouding van de burgemeester was positief”, zegt Ivo Rodermans van Zwerfie Rotterdam. Maar in een brief aan de raad wijst de burgemeester de ideeën nu alsnog van de hand. Vuurwerkshows in de Maasstad zouden al behoorlijk duurzaam zijn en ‘plasticvrij’ als aanvullende eis zou leiden tot kostenstijgingen. Ook zou plasticvrij bij vuurwerkshows niet goed te handhaven zijn, staat in de brief. Plasticvrije terrassen zouden daarnaast lokaal niet geregeld hoeven te worden, omdat landelijke wetgeving het gebruik van plastic wegwerpbekers en bakjes vanaf januari 2024 al ontmoedigt.

Niet goed geïnformeerd
Rodermans betwist de argumenten. “Het duurzame aspect van vuurwerkshows in de Maasstad gaat over chemicaliën en niet over plastic”, zegt hij. “Plasticvrije vuurwerkshows bestaan wel al en die blijken niet duurder te zijn dan vuurwerkshows mét plastic. Ook plasticvrije terrassen zijn beproefd en gunstig bevonden door horecaondernemers. We hebben er al een aantal in Rotterdam. Maar als je echt vaart wilt maken zal je dit lokaal moeten regelen in de horecavergunning, want de landelijke wet over wegwerpbekers bevat helaas geen waterdichte plicht om plastic te verbannen en er zijn bovendien nog andere plastic producten op terrassen dan alleen bekers en bakjes.”

De Zwerfie-woordvoerder denkt dat de burgemeester zich niet goed heeft laten informeren. “Het lijkt erop dat de wens vanuit de gemeenteraad niet is onderzocht met de intentie om plasticvrij mogelijk te maken, maar juist eerder om het af te wimpelen”, zegt Rodermans, die dat ‘een ernstige kwestie’ noemt. “Een toezegging aan de gemeenteraad tot onderzoek betekent politiek gezien omarming van een voorstel onder voorbehoud, met dien verstande dat nog wat zaken uitgezocht moeten worden. Nu de kwestie niet serieus is bekeken op haalbaarheid, moet het voorstel wat ons betreft alsnog in stemming komen. Laat de democratie haar werk dan maar doen.”