Nieuws

Zwerfie start afvalvrije winkeltours

Zwerfie Rotterdam start met winkeltours door Rotterdam. Onder leiding van zwerfafvalgids Ivo Rodermans ontdekken deelnemers hoe zij verpakkingsvrij kunnen inkopen.

Zwerfie organiseert de tours in samenwerking met Zero Waste Nederland en Business Walk and Talk. “Afvalvrij leven sluit naadloos aan bij onze ambitie om zwerfafval terug te dringen”, verklaart Ivo Rodermans. “Want wat je niet in je handen hebt, kun je ook niet laten vallen. Daar komt bij dat afval niet ineens van de aardbodem is verdwenen als je het wél keurig in de afvalbak gooit. De wereldwijd groeiende afvalberg leidt indirect tot meer zwerfafval door lekkages en dumpingen in het ecosysteem. En het slurpt grondstoffen op.”

Zwerfie Rotterdam pleitte tijdens de afvalstaking in februari ook al voor afvalreductie om overvolle afvalbakken en vuilniszakken op straat te voorkomen én gaf tips. “Leven met minder verpakkingen is niet zo moeilijk als het misschien lijkt”, zegt Rodermans. “Je kunt grote slagen maken door bijvoorbeeld boodschappen te doen op de markt en door te bedenken welke herbruikbare verpakkingen je vanuit huis kunt meenemen naar de winkel. Dat scheelt al heel veel.”

Tijdens de tour vanaf station Blaak krijgen deelnemers tips en doen zij meerdere winkels aan waar klanten met eigen bakjes en zakjes welkom zijn. De winkels zijn te herkennen aan een sticker van Zero Waste Nederland. “We hebben ook een primeurtje”, zegt Rodermans. “De nieuwe notenbranderij op de Oude Binnenweg geeft aan alle klanten met eigen verpakkingen vanaf nu tien procent korting. Zo ben je verpakkingsvrij ook nog voordeliger uit.”

Tickets voor 31 oktober en 4 november kosten 5 euro en kun je boeken via de website van Zero Waste Nederland.

Lees ook:  ‘Zorg voor afvalreductie’