Nieuws

Giften aan Zwerfie nu aftrekbaar

Donaties aan Zwerfie Rotterdam zijn vanaf nu aftrekbaar. Dat betekent dat gevers met een inkomen tot ongeveer 75.000 euro bijna 37% van hun donatie terugkrijgen van de Belastingdienst. Voor mensen met een hoger inkomen is dat zelfs de helft.

Voorzitter Ingrid Duindam is opgetogen over de toegekende ANBI-status aan Zwerfie Rotterdam. “Het is super dat de Belastingdienst onze strijd tegen zwerfafval erkent als een goed doel. Dit betekent dat de drempel om hogere bedragen aan de stichting te doneren letterlijk omlaag gaat.”

Zwerfie Rotterdam garandeert dat donaties volledig worden besteed aan het verminderen van zwerfafval en de ecologische schade daarvan. “Bij ons blijft niets aan de strijkstok hangen. Wij hebben geen huisvestingskosten of andere verborgen potjes waar geld naartoe lekt. De enige uitzondering zijn de transactiekosten van een paar dubbeltjes per donatie, indien mensen een gift doen via de website”, zegt Duindam. “Met een directe overboeking naar onze Triodos-rekening is ook dat lek gedicht.”

De stichting biedt grote gevers nog een extra mogelijkheid om te doneren. “We willen hen de keuze geven om een specifieke activiteit te financieren. Zij krijgen in ruil daarvoor een verzorgde luxe prik-experience, een plasticlezing op een locatie naar keuze en extra informatie over het project dat zij steunen. Betrokken gulle gevers zijn super belangrijk voor ons, want veel van onze activiteiten zijn verre van kostendekkend en structurele subsidies hebben wij niet”, vertelt Duindam. “Maar wij waarderen alle giften, groot én klein. Elke euro is welkom en komt direct ten goede aan méér impact voor mínder zwerfafval.”