Nieuws

‘Lekkage nurdles moet stoppen’

Het lekken van plastic korrels in de Rotterdamse haven moet volledig stoppen. Dat vindt Zwerfie Rotterdam. Bij een korte steekproef in de Londenhaven trof de opruimorganisatie deze week flinke hoeveelheden zogenoemde nurdles aan tussen rivierkeien en vastgeplakt op natte stukken plastic onder de vloedlijn. “De lekkages zijn onacceptabel.”

Zwerfie roept de kunststof bedrijven in de Rotterdamse haven op alles in het werk te stellen om morsen van korrels in het ecosysteem uiterlijk volgend jaar tot nul terug te brengen. “Halve maatregelen zijn niet voldoende”, zegt woordvoerder Ivo Rodermans. “Een paar jaar geleden wuifden plastic producenten en verwerkers van korrels hun verantwoordelijkheid nog weg. We zijn inmiddels al een stukje verder, nu bedrijven zoals Ducor dankzij een rechtszaak én een handhavingstraject erkennen massaal korrels te lekken. De bedrijven doen sindsdien pogingen om het morsen terug te dringen, maar dat levert nog onvoldoende resultaat op.”

Rodermans zag bij de schouw in de Londenhaven een onbekende hoeveelheid nurdles. Een exacte telling is niet mogelijk, doordat de piepkleine korreltjes tussen en onder grote stenen liggen. Ook blijven bij vloed ladingen korrels vastplakken aan aangespoelde stukken nat plastic. Rodermans. “Ruim een maand geleden hebben de kunststof bedrijven nota bene nog met een stofzuiger twee dagen lang de Londenhaven opgeruimd. Dat er nu alweer korrels liggen, of nog steeds, zegt alles over de omvang van het probleem en het feit dat opruimen onbegonnen werk is. De enige remedie is om het lekken volledig uit te bannen. De productieketen en de distributie moeten volledig gesloten zijn, zodat er geen enkele korrel meer kan ontsnappen.”

(tekst gaat verder onder het Facebook-bericht)

Zwerfie Rotterdam ontdekte afgelopen augustus nog dat in een hoek van de Maashaven tienduizenden korrels liggen. De plastic producenten beloofden toen om dat op te ruimen, maar die belofte is niet ingelost. Rodermans: “De Maashaven is exemplarisch voor het wegkijken van de industrie. Ze willen voor de vorm best een paar dagen een beetje opruimen, maar het mag niet teveel geld kosten. Laten we tegelijkertijd niet vergeten dat het ecosysteem al doorspekt is met dit halffabricaat. Opruimen is welhaast onmogelijk, hoewel we het zeker moeten proberen, waarbij de verantwoordelijkheid daarvoor bij de bronbedrijven gelegd moet worden, te beginnen op de hotspots. Maar grondig opruimen heeft natuurlijk pas zin als de lekkages stoppen. Eerst moet de kraan helemáál dicht.”

Lees ook: Plastic-industrie laat korrels Maashaven liggen