Nieuws

Hawedo schenkt 1.000 paar handschoenen

Het bedrijf Hawedo uit Dongen heeft 1.000 paar handschoenen geschonken aan Zwerfie Rotterdam. Het merendeel zijn kindermaten. Hawedo is één van de grotere leveranciers van werkhandschoenen in Nederland. in het magazijn in Dongen liggen alleen al 2 miljoen paar op voorraad.

De handschoenen voor Zwerfie Rotterdam waren broodnodig. Doordat bevoorrading vanuit de gemeente Rotterdam de afgelopen maanden stokte, kwam de uitgifte van opruimmaterialen tijdens gastlessen en lezingen in gevaar. “Onze lessen zijn sterk gericht op het kweken van motivatie om mee te doen met oplossingen voor zwerfafval en de groeiende afvalberg. Dus zwerfafval oprapen, maar ook afval reduceren”, zegt woordvoerder en gastdocent Ivo Rodermans. “Mensen die vervolgens in de actiestand staan, willen wij graag voorzien van goede opruimmaterialen, zodat zij direct kunnen starten. Dat is cruciaal.”

(tekst gaat verder onder de video)

Rodermans is blij met de steun van Hawedo, maar hoopt ook dat de kinderhandschoenen in de nabije toekomst weer geleverd worden door de gemeente. “Dankzij onze inzet waren kinderhandschoenen vanaf vorig jaar nieuw in het assortiment van de gemeente gekomen”, vertelt hij. “Voor die tijd gaf Rotterdam goedkope kindergrijpers uit. Dat stuitte ons tegen de borst, omdat die grijpertjes vaak al na een uur in de container lagen. Dat is niet duurzaam en bovendien zorgt het ervoor dat kinderen die graag willen opruimen noodgedwongen weer op de bank gaan zitten. Contraproductief. “

Eerder schakelde de gemeente op advies van Zwerfie Rotterdam al over op kwalitatief betere afvalgrijpers voor volwassenen en op de uitgifte van vuilniszakhouders. Het aantal Rotterdammers dat sindsdien opruimt is flink gestegen, maar het feest was van korte duur. “Wij kregen eerder dit jaar te horen dat de kinderhandschoenen niet meer besteld zouden worden”, zegt Rodermans. Ook besloot de gemeente zonder communicatie om de uitgifte van afvalgrijpers en vuilniszakhouders aan inwoners te staken. Dat was net goed op gang gekomen sinds begin vorig jaar de website goedbezig.nl in de lucht kwam, waar bewoners zelf een opruimpakket konden bestellen. “Dat was iets té succesvol, waardoor ambtenaren een soort bezorgdienst werden en de kosten flink opliepen”, weet Rodermans. De regeling wordt daarom versoberd en er komen uitgiftepunten waar bewoners zelf materialen kunnen ophalen. De uitgifte van grijpers, vuilniszakhouders en zakken aan vrijwillige opruimers gaat via Zwerfie Rotterdam wel gewoon verder. “Wij zorgen linksom of rechtsom dat het wordt geregeld, zoals nu door sponsoring van een flinke partij kinderhandschoenen door Hawedo.”