Nieuws

Zwerfie Rotterdam opent vier afhaalpunten

Inwoners van Rotterdam kunnen voor een opruimpakket vanaf nu terecht bij vier afhaalpunten van Zwerfie Rotterdam; in Ommoord, Schiebroek, Spangen en in Zuidwijk. De organisatie van zwerfafvalrapers maakt zo een vliegende start mogelijk voor nieuwe vrijwilligers.

Zwerfie Rotterdam heeft al bijna 300 vrijwilligers, waarvan zo’n 175 in de eigen wijk opruimen met materialen in langdurige bruikleen. Vrijwilligers ontvangen een afvalgrijper, vuilniszakhouder, opruimhandschoenen, een rol vuilniszakken en een peukenpulker. “Wij bieden gratis en voor niets een mooi pakket”, zegt Ingrid Duindam, voorzitter van Zwerfie Rotterdam. “En doordat wij nu vier uitdeelpunten hebben geopend, kunnen we nieuwe vrijwilligers razendsnel voorzien.”

Ook bij de gemeente Rotterdam is het mogelijk om via de website goedbezig.rotterdam.nl een afvalgrijper aan te vragen. Het opruimpakket van de gemeente is wel kleiner en biedt bijvoorbeeld geen vuilniszakhouder. De gemeente heeft op dit moment vijf ophaallocaties, waarvan vier op de noordoever en één in Hoogvliet.

Zwerfie Rotterdam was in de Maasstad het eerste uitdeelpunt voor kwalitatief goede opruimmaterialen. “Niet zolang geleden werden door de gemeente nog goedkope knijpers uitgedeeld die eigenlijk ongeschikt waren voor het oppakken van zwerfafval”, zegt Duindam. “Die lagen binnen de kortste keren in de container. Niet circulair, maar vooral zonde omdat geactiveerde bewoners terug op de bank gingen zitten. Dankzij aandringen door Zwerfie is het uiteindelijk gelukt om kwalitatief goede grijpers in het ‘participatie-assortiment’ te krijgen.”

Tot tevredenheid van Zwerfie Rotterdam startte de gemeente zo’n anderhalf jaar geleden een campagne voor thuisbezorging van de verbeterde opruimpakketten. Dat liep zo goed, dat de kosten binnen een half jaar opliepen tot een ton, waarna het verstrekken van materialen op een laag pitje is gezet, het pakket werd versoberd en de bezorging is gestopt. “Steeds vaker komen inwoners -en soms zelfs ambtenaren- nu weer bij Zwerfie terecht, omdat het bij de gemeente niet lukt om de juiste materialen te krijgen”, zegt Duindam. “De aanloop kost ons veel tijd en het vraagt ook iets van onze sponsoren, terwijl er geen inkomsten tegenover staan. Onze vier nieuwe uitdeelpunten moeten de distributie sneller en makkelijker maken voor nieuwe vrijwilligers en ook voor onszelf.”

Duindam: “Mensen in de actiestand zetten en hen voorzien van goede materialen doen wij met liefde, maar nog liever zetten wij het stadsbestuur op het goede spoor. Gemeentelijke wijkkantoren kunnen naar ons idee prima dienen als afhaalpunt en met structureel een beetje extra budget kunnen bewoners die willen opruimen, dan weer laagdrempelig worden voorzien van een compleet pakket opruimmaterialen. Tot die tijd zetten wij graag een tandje bij.”

Lees ook:
Hawedo schenkt 1.000 paar handschoenen