NieuwsOnderzoek

Zwerfie ontdekt minuscuul plastic gruis

In de Maas liggen miniscule stukjes keihard plastic, afkomstig van de plasticindustrie. Die constatering doet Zwerfie Rotterdam na zwerfafvalonderzoek op de oevers.

Het plastic gruis bestaat zeer vermoedelijk uit oudere afgesleten nurdles, ook wel pellets genoemd. Een nurdle is een plastic korrel, een halffabricaat gemaakt door kunststof producenten zoals het Rotterdamse Ducor. “We zijn door een nieuwe methode dit type plastic vervuiling op het spoor gekomen”, zegt woordvoerder Ivo Rodermans. “Het gaat om zeer kleine stukjes plastic die samen een gruisbrei vormen.”

Het gruis is niet eerder opgemerkt bij bestaand onderzoek op de oevers van rivieren. Zo doet Schone Rivieren met vele honderden vrijwilligers al ruim 5 jaar onderzoek naar de samenstelling van aangespoeld zwerfafval. Daarbij wordt ook de strooisellaag aan de vloedlijn door afvalonderzoekers nageplozen op nurdles. Het gruis is echter nooit opgemerkt en geturfd. Rijkswaterstaat heeft overigens een project lopen om manieren van bemonstering te testen en te komen tot betrouwbare data over microplastic in de rivieren; van onzichtbaar klein tot 5 mm groot.

Zwerfie Rotterdam heeft in de Rotterdamse haven een eigen methode toegepast, waarbij het nurdle-gruis aan het licht is gekomen. “Wij hebben natte stukken aangespoeld plastic uitgeschud boven een opvangbak. Dat geeft een ander beeld van hetgeen in de rivieren ronddrijft en aanspoelt op de oevers”, zegt Rodermans, die zelf ook verrast was door de grote hoeveelheid plastic gruis dat zich hecht aan het natte plastic. “Het zijn keurig afgesleten stukjes, vanaf formaat iets kleiner dan een nurdle tot aan de grootte van een zoutkorrel.”

Volgens Rodermans onderstreept de ontdekking andermaal de noodzaak om lekkages van nurdles radicaal te stoppen. “We moeten het ecosysteem en onze voedselketen beschermen tegen het achteloos spillen en morsen door bedrijven voor wie het belang van een gezonde aarde ondergeschikt is aan zoveel mogelijk geld verdienen.”

Lees ook:
‘Lekkage nurdles moet stoppen’
Plastic-industrie laat korrels Maashaven liggen