NieuwsOnderzoekPublicaties

Rookvrije zone Hogeschool nog niet rookvrij

In de rookvrije zone bij de Hogeschool Rotterdam wordt nog altijd gerookt. Dat blijkt uit een peukentelling van Zwerfie Rotterdam. Op het pleintje voor de hoofdingang naast metrostation Dijkzigt lagen maar liefst 3.629 peuken binnen de zone op de grond, in het groen en ingeklemd tussen stoeptegels.

De rookvrije zone is in september 2019 ingesteld. Het Erasmus MC concludeerde in oktober 2020 na onderzoek dat het aantal rokers binnen de zone op het terrein van de Hogeschool is afgenomen met 38 procent. Een enquête onder studenten en medewerkers geeft echter een ander beeld. Eén op de drie mensen ervaarde dat op het rookvrije voorplein juist méér sigaretten liggen dan voor het instellen van de zone.

Zwerfie Rotterdam heeft de Hogeschool geadviseerd om de zone te verbeteren en met feitelijke peukentellingen het succes te monitoren. “Het begint met goed onderhoud”, zegt Ivo Rodermans. “Je ziet dat de belijning op sommige plekken ontbreekt, dat asbakken kapot zijn en borden op de verkeerde plek staan. Een onoplettende roker heeft niet eens in de gaten in overtreding te zijn.”

Volgens Rodermans kan ook de communicatie stukken beter. “Nu staat op twee borden uitleg over gezondheidsschade door roken, als verklaring voor de rookvrije zone. Maar dat roken slecht voor je is, weten rokers allang. Het is veel kansrijker om uitleg te geven over de ecologische schade van peuken; dat ze nooit afbreken en het water vervuilen. Maar je kunt ook denken aan een gratis stopcursus vanuit de Hogeschool en aandacht voor het rookbeleid in de schoolgids”, zegt Rodermans. “Blijft natuurlijk dat sommige mensen nu eenmaal blijven roken. Het actief verkopen van afsluitbare asbakjes kan daarom ook helpen tegen het zwerfafval op de grond. Opvangroosters in de putten hangen is ook nodig, want daar liggen vele honderden peuken in.”