OpinieNieuws

‘Huisvuil belandt nog steeds in de Maas: door geldgebrek’

Deze week kwam in het nieuws dat lekkages van huishoudelijk afval bij de AVR voorbij zijn. Ivo Rodermans van Zwerfie Rotterdam herkent zich niet in dit beeld. Hij maakte daarom deze week een video, vulde een paar vuilniszakken met aangespoeld huisvuil en schreef onderstaand opinieartikel voor het AD.

OPINIE

Waar gaat je vuilnis naartoe? Veel Rotterdammers vertrouwen erop dat hun afval keurig wordt verwerkt of verbrand. Dat is niet het hele verhaal. Een deel van het Nederlandse afval eindigt na export naar landen als Indonesië en Turkije alsnog als zwerfafval. En in Rotterdam kan vuilnis uit je eigen afvalbak in de Maas belanden. Dat gebeurt bij de overslag van vuilniswagen op vuilnisboot. Rotterdam heeft twee van die overslagstations; in de Keilehaven en in de Maashaven. In Rozenburg is een derde ‘drijfloods’ bij de afvalfabriek van de AVR, voor het uitladen van het huisvuil.

Soms valt afval naast de boot. Vrijwilligers van Zwerfie Rotterdam ruimen al jarenlang gemorst huisvuil op dat is aangespoeld. Een ander deel zinkt naar de bodem of drijft de Maas op om ergens anders aan te spoelen of te eindigen in de plastic soep op zee. Achteraf opruimen is symptoombestrijding en voorkomt niet dat een deel van het gelekte afval achterblijft in het ecosysteem. Het is daarom beter om niet te morsen.

Een handhavingsverzoek van Zwerfie Rotterdam om dat te bewerkstelligen heeft effect gehad. De AVR moest aan de bak. In het artikel “Morsen rommel in de Keilehaven is eindelijk voorbij” in het AD van 9 augustus 2024 staat dat geen shampoofles of zakje chips meer te bekennen is in de Keilehaven, dat inmiddels als getijdepark is heringericht. Een te rooskleurig beeld. De maatregelen die door ons handhavingsverzoek zijn genomen zijn een verbetering, maar niet volledig waterdicht. Het morsen van rommel is minder, maar niet ‘voorbij’. Dat bleek ook direct na plaatsing van het opvangsysteem van Noria in de Keilehaven, vlak voor de opening van het nieuwe getijdepark in juli. Die was binnen een mum volledig vol.

Lees verder onder het artikel…

De uitspraken in het AD van Alexander Mus, jarenlang verantwoordelijk voor het afvaltransport bij de AVR, geven aan dat we hen scherp moeten blijven volgen. Want het was in het verleden niet “een papiertje hier en een folietje daar”, zoals hij zegt in het artikel. Het huisvuil ging soms met bakken tegelijk overboord. Ook de woordvoerder van de AVR, Lars Walders, heeft een track record als het gaat om bagatelliseren.

Achter gesloten deuren erkent de AVR wel dat afval wordt gemorst. Netten die omlaag worden gelaten in de drijfloods, nadat een afvalboot is binnengevaren, moeten nu voorkomen dat afval tussen wal en schip valt bij het leegkiepen van vuilniswagens. Die zijn letterlijk niet sluitend en het succes van het hele pakket maatregelen blijft afhankelijk van menselijk handelen en dus motivatie. De vraag is bijvoorbeeld: vissen medewerkers bij een lekkage in de overslagloods altijd en tot in de eeuwigheid afval uit het water voordat een boot vertrekt en afval meetrekt naar buiten? Halen zij gemorst afval altijd weg van looppaden op de boten, voordat een schip uitvaart? In de Keilehaven lag dit weekeinde alweer huisvuil op de oever. Een gevulde stofzuigerzak bijvoorbeeld en voedselverpakkingen uit de keuken.

Wij pleiten daarom nog altijd voor een sluitende oplossing, dus voor een overslagtechniek die niet afhankelijk is van de oplettendheid van opruimende medewerkers of van een afvangsysteem dat niet al het gelekte afval afvangt. De kraan bij de AVR moet helemaal dicht. Daarvoor hebben wij praktische suggesties gedaan, zoals een grote trechter die naar beneden wordt gelaten tijdens het afstorten en de hele boot omvat. AVR erkent intern dat betere oplossingen voorhanden zijn, maar heeft ook aan Zwerfie Rotterdam aangegeven dat daarvoor vooralsnog geen geld vrijgemaakt wordt. Dat laatste is naar ons idee het echte nieuws.’

Ivo Rodermans, Zwerfie Rotterdam

Lees ook:
AVR zet stappen tegen morsen huisvuil
Onderzoek Keilehaven: ‘AVR lekt huisvuil’