Nieuws

Zwerfie Rotterdam in één jaar tijd dubbel zo groot

Het aantal vrijwilligers van Zwerfie Rotterdam is in één jaar tijd verdubbeld van 175 naar ruim 350. Door de flinke groeispurt hoopt de stichting nog meer impact te maken voor een schonere stadsnatuur en afvalvrije wateren. “Met meer mensen kunnen we méér bereiken”, zegt voorzitter Ingrid Duindam.

Ruim de helft van alle vrijwilligers doet mee aan clean-ups aan de waterkant en in de stadsnatuur, waarvan een groot deel ook zelfstandig opruimt met een eigen materialenpakket. De andere helft ruimt vooral in de eigen woonomgeving op. Ongeveer twee op de drie vrijwilligers is vrouw.

Volgens Zwerfie-voorzitter Ingrid Duindam zijn er meerdere oorzaken voor de sterke groei. “Doordat wij inhoudelijk successen boeken en regelmatig doorkomen in kranten, op de radio en op tv, weten meer mensen ons te vinden. Daar komt bij dat Rotterdammers die zwerfafval willen opruimen met een simpele zoekopdracht op internet voor het aanvragen van een afvalgrijper, direct bij ons uitkomen. Wij zien bovendien dat de trend uit de coronatijd doorzet, dat bewoners zich vaker dan voorheen verantwoordelijk voelen voor de buitenruimte.”

Duindam is blij met de aanwas. “Met meer mensen ruimen wij méér op. Maar uiteindelijk blijft dat natuurlijk wel symptoombestrijding. Wij willen het probleem van zwerfafval liever bij de wortel aanpakken. Dat wij met zoveel opruimers zijn, geeft onze stichting recht van spreken om mee te praten over oplossingen. Dáár zit de echte impact. En hoe meer vrijwilligers wij hebben, des te meer talenten om op de verschillende dossiers het verschil te maken. Maar de snelle groei brengt ook uitdagingen met zich mee. Het aantal uren werk en de kosten zijn enorm toegenomen, terwijl we nauwelijks inkomsten hebben. We trekken er daarom hard aan om óók organisatorisch mee te groeien en daarvoor moeten we alle zeilen bijzetten.”

Ruim een jaar geleden was Mohamed Hacene de 175ste vrijwilliger van Zwerfie Rotterdam…

Op de plattegrond hieronder zie je waar vrijwilligers met een opruimpakket actief zijn. Zoom in op de kaart met het ‘plusje’ voor een betere weergave.