Beeld van stadsopruimer Eric Alblas onthuld
De sculptuur van de overleden stadsopruimer Eric Alblas is vandaag onthuld in Museum Rotterdam. Het kunstwerk toont Alblas zittend in zijn scootmobiel, gemaakt van lachgaspatronen die hij bij leven zelf heeft verzameld. Alblas stond bekend als ´de lachgasman van Rotterdam’.
Het kunstwerk is gemaakt door Schiedammer André Pielage in opdracht van Zwerfie Rotterdam. Het is tot en met 10 september te bezichtigen in Museum ´40-’45 naast metrostation Coolhaven. Zwerfie schenkt het werk aan Museum Rotterdam, waardoor het onderdeel is van de collectie en vaker te zien zal zijn zodra het museum een nieuw onderkomen heeft gevonden in de stad. Het kunstwerk past goed bij andere voorwerpen in het depot die te maken hebben met een schone stad, zoals een zwerfafvalfiets, een ratel van de vuilnisman en een ontplofte kliko. Bij het werk ‘De Lachgasman’ is ook een film gemaakt en een lespakket voor scholen met gastlessen van Zwerfie Rotterdam.
(tekst gaat verder onder de video)
Ivo Rodermans van Zwerfie Rotterdam is trots dat het kunstwerk exact twee jaar na het overlijden van Alblas het levenslicht ziet. “Dat dit iconische werk in een museale collectie is opgenomen, is feitelijk een ode aan alle stadsopruimers,” zegt hij. “Je kunt het zien als de emancipatie van de zwerfafvalactivist in de kunstwereld. Het betekent daarnaast dat Eric postuum mensen kan blijven inspireren om zwerfafval op te ruimen, waarmee zijn levensdoel levend blijft. Hij zag zichzelf als een soort Jehova voor een schone stad en genoot ervan als mensen zijn voorbeeld volgden. Niet omdat hij messiaans was, maar gewoon vóór een schoon milieu en vóór straten waar mensen niet letterlijk vallen over lachgaspatronen. Een stukje zwerfafval oprapen is eigenlijk zo bijzonder niet, maar door Eric’s lichamelijke beperking was dat voor hem juist niet vanzelfsprekend. Dat hij zich toelegde op lachgaspatronen gaf hem vleugels en een podium in de media om zijn verhaal te vertellen en medestanders te werven in het schoonhouden van Rotterdam. Als exponent van Zwerfie Rotterdam pleitte Eric Alblas ook voor oplossingen om opruimen overbodig te maken, zoals statiegeld op de slagroompatronen; ‘zittend’ stond hij voor zijn zaak.”
Het plan voor een beeld stamt al uit 2020 en is bedacht door kunstenaar André Pielage, die aanvankelijk bij Eric aanklopte om patronen voor een ander kunstwerk. “Het kwam echter niet van de grond om allerlei praktische redenen”, vertelt Rodermans. “Ik kende Eric natuurlijk, zoals dat gaat met zwerfafvalrapers; die raken aan de praat. De laatste maanden van zijn leven ging het steeds minder over zwerfafval en steeds meer over hemzelf, het leven, de emotionele en fysieke pijn en over de weg die hij aan het bewandelen was. Tegelijk had hij nog steeds een boodschap voor de mensheid over een schone stad en schone aarde. Tijdens een gesprek daarover heb ik hem toegezegd mijn beste beentje voor te zetten om het kunstwerk alsnog voor elkaar te krijgen. Omdat het werk niet in de buitenlucht kan staan, begon ik met het zoeken van een museum en vervolgens naar budget voor de productie. Eric was toen al ‘als een zwerfie’ uitgestrooid in de Maas, zoals hij graag wilde. Samen met een vriendin van Eric regelden we samen de crematie, de ontruiming van zijn huis en andere praktische dingen. De scootmobiel konden we niet veiligstellen, die was nog niet afgeschreven en moest terug naar de leverancier. Maar ik heb wel alle spulletjes bewaard waarmee zijn scoot was gepimpt, hopende dat realisatie van het kunstwerk zou lukken. Die originele items zijn nu onderdeel van de sculptuur geworden.”
Rodermans denkt dat lachgasman Eric zou glimmen van trots als hij het glinsterende object zou kunnen zien. “Bij leven heeft Eric een serie afscheidsinterviews gegeven om nog één maal zijn bevlogenheid over te brengen op andere Rotterdammers. Hij vertelde mij: ‘Ik probeer te bereiken dat anderen willen meedoen en dat werkt, want ik zie steeds meer mensen opruimen. Ik hoop dat dát overblijft van mij’. Ik denk dat Eric supertrots zou zijn geweest als hij wist dat zijn sculptuur nu heeft gezorgd voor een nieuwe golf aan publiciteit en inspiratie. Dat gaat van Hart van Nederland tot Goedemorgen Nederland, Havenloods tot Afval Online, NPO Radio 1 tot Radio Rijnmond en van de Telegraaf tot het Algemeen Dagblad. En natuurlijk tot in lengte van jaren in Museum Rotterdam.”
Het werk is tot stand gekomen dankzij een gulle gift van een vrijwilliger uit de achterban van Zwerfie Rotterdam en door een bijdrage van het Mondriaan Fonds.
Lees ook:
‘Lachgasman’ krijgt postuum eigen beeld
‘Lachgasman’ Eric blies zijn kaarsje uit